Waar let je op bij aanschaf van een kinderfiets

Onze middelste zoon kan sinds eind mei fietsen. Hij had de smaak ook meteen te pakken en ging direct als een speer. Hij wilde ook iedere dag oefenen. Zijn opa en oma (mijn schoonouders) wonen 7 km verderop. Er gaat een mooie fietsroute naar toe en mijn man fietst dat regelmatig met onze oudste zoon. Het is een fijne en rustige weg om te oefenen. S wilde dolgraag dat stuk ook zelf fietsen. Een week (!) later nadat hij zelfstandig los kon fietsen, fietste hij het stuk ook mee! Zo dapper.

Hij fietst nu op het oude fietsje (16 inch) die van zijn broer is geweest. Maar we merken dat S een groeispurt doormaakt. Hij is in ene zo groot! We gaan voor hem kijken naar een grotere fiets. We willen een 18 inch fiets voor hem kopen, hij is nu bijna 5 jaar en daar kan hij dan weer een tijdje mee vooruit.

fietsen

Waar let je op als je een fiets koopt?

Niet elk kind van 5 jaar is even groot. Een standaard schema met alleen wielmaat zal dan niet altijd een juiste uitkomst geven. Het is belangrijk om ook op de lengte van je kind te letten. Onze oudste is bijvoorbeeld groter dan gemiddeld, van kleins af aan al, en komt in de tabel dus heel anders uit dan zijn jongere broer. Onderstaande tabel is een handige leidraad.

Fietsmaat

Koop een fiets zeker niet te groot. Er is voor kinderen niets vervelender dan nèt niet goed op een fiets te passen en voortdurend moeite moet doen om bij de trappers te komen. Kinderen fietsen namelijk het beste op een fiets waar ze goed op passen, deze kunnen ze ook goed onder controle houden. Kinderen groeien doorgaans snel en zullen ook snel doorgroeien naar een volgende fiets. Dit duurt steeds gemiddeld 2 jaar.

Helm

Het is verstandig om je kind tijdens het fietsen een helm te laten dragen. Tegenwoordig zie je steeds vaker kinderen met een helm fietsen! Gelukkig maar, want een helm beschermt het hoofd tijdens valpartijen tegen hoofdletsel. Kinderen zijn zo kwetsbaar!

Controleren

Als je eenmaal een fiets hebt gekocht is het ook belangrijk om deze regelmatig te controleren. Check de fiets ongeveer één keer per maand. Doen de remmen en verlichting het nog goed? Heel belangrijk! Zijn de banden nog hard genoeg? Pomp ze anders even op, met goed opgepompte banden fietst het een stuk lichter. Maar check ook meteen of het zadel en het stuur nog op de juiste hoogte staan. Zo niet, pas het dan even aan.

Waar kopen?

Je kan natuurlijk een stenen winkel binnen stappen om een fiets te kopen. Zelf heb ik ook goede ervaringen met het kopen van een fiets op internet. Mijn mamafiets heb ik op internet gekocht, maar ook de fiets van mijn oudste zoon komt van het internet. We willen de nieuwe fiets voor mijn middelste ook via internet gaan aanschaffen. Op de site van Fiets Op Fietsen bieden ze enorm veel goedkope fietsen aan. Je zou haast denken dat er altijd wel wat leuks voor je bij zit. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar meidenfiets 24 inch. Enorm veel kleuren en modellen. Je slaagt er vast wel!

Heb jij wel eens een fiets online gekocht?

 

gesponsordartikel

Een reactie op “Waar let je op bij aanschaf van een kinderfiets

 1. Niet alleen de inch maat is bepalend ook de framehoogte is belangrijk.
  Bij de meeste fietsenshops zijn de framehoogte ook vermeld bij de kinderfietsen.
  Je kunt de framemaat uit rekenen door de binnenbeen lengte op te meten, dit is gemeten in cm de afstand vanaf de grond tot kruishoogte.
  Voeten 15 cm uit elkaar. Vervolgens vermenigvuldig je de uitkomst met 0,65
  Dit is de maximum framehoogte, rond af naar beneden.
  Zorg er in ieder geval voor dat uw kind met de voeten de grond kan raken.
  We hebben ook een tabel met advies maten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: