Warmetruiendag; doe je vandaag ook mee?

Tegenwoordig heb je overal dagen voor. Elke dag is er wel iets. Zo heb je bijvoorbeeld nationale pannenkoekendag, dag van de post, complimentendag, boomplantdag en noem maar op. Maar zo is er dus ook de Warmetruiendag. En dat is het vandaag! Weet jij wat het is? Ik had er wel al eens van gehoord, maar heb me eigenlijk nooit echt er in verdiept, tot vorig jaar. Toen heb ik het genoteerd om er dit jaar wèl iets over te schrijven, omdat ik het toch wel interessant vind.

warmetruiendagWat is Warmetruiendag?

Op Warmetruiendag is het de bedoeling dat je je warmste trui uit de kast haalt en deze aan zet. Vervolgens zet je de verwarming (minimaal) 1 graad lager. Met deze dag is het de bedoeling om iedereen bewust te maken hoe gemakkelijk je energie kunt besparen. Energie die je niet gebruikt is namelijk de groenste energie die er is. Dit jaar wordt Warmetruiendag alweer voor de elfde keer gehouden.

Waarom is er Warmetruiendag?

Warmetruiendag wordt altijd gehouden in februari. Het is de bedoeling om de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd te verminderen. Broeikasgassen leiden namelijk tot klimaatveranderingen. Als je op Warmetruiendag een warme trui aantrekt en de verwarming een graad lager zet zorg je ervoor dat de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd. Per graad dat je de verwarming lager zet, bespaar je 6% energie en dus ook 6% CO2.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat Nederlanders zich helemaal niet bewust zijn van hun energieverbruik. Bijna de helft weet niet hoeveel zij maandelijks gebruiken voor hun gasverbruik. Iets meer dan ene kwart gebruikt de thermostaat niet om energie te besparen. De centrale verwarming stookt de hele nacht door. Als je de cv ’s nachts lager zet kan dat al zorgen voor een gasrekening die 11% lager is. Dat vind ik best wel veel.

Meedoen

Meedoen is heel gemakkelijk. Je kan jezelf of je bedrijf aanmelden op www.warmetruiendag.nl, zet op 10 februari je verwarming lager en trek je lievelingstrui aan. Je foto’s kan je online delen met de hashtags: #Warmetruiendag #lievelingstrui. Maar je kan natuurlijk ook meedoen zonder dat je jezelf aanmeldt.

Doe je vandaag ook mee? Ben jij je bewust van de hoeveelheid gas en energie die je verbruikt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: