Wasbare luiers

wasbare luier

Sinds een ruim half jaar gebruiken we nu wasbare luiers. Toen S nog in de luiers zat heb ik er al eens naar gekeken, maar ik vond ze erg duur. Vorig jaar liep ik tegen het merk Alva Baby aan. Ik had hier eerder nog nooit van gehoord, maar deze zijn erg goedkoop! En wat een geweldige printjes hebben ze. Ik heb wat zitten nadenken, wat zitten rekenen, nog een keer nadenken… en toen besloot ik dat ik die luiers wilde proberen. Vooral de mooie stoffen gaven de doorslag haha.

Op internet las ik namelijk veel meer goede punten van wasbare luiers. Ze zijn goed voor het milieu, het bespaart ontzettend veel afval namelijk. Het bespaart geld, zeker als de luiers voor meerdere kindjes gebruikt worden. Eventueel doorverkopen op marktplaats, voor een volgende ronde. Ook schijnt breed luieren beter te zijn voor de heupen. Een wasbare luier is een dikker pakketje stof tussen de beentjes. Het ziet er overigens wel schattig uit, zo’n dikke luierkont. Kinderen met wasbare luiers zijn doorgaans eerder zindelijk dan kinderen die wegwerp luiers dragen.

Hoe gaat dat nou eigenlijk? Ik verzamel de vieze luiers in een luieremmer die beneden in de badkamer, naast de commode staat. Ik bewaar de luiers droog. Het schijnt niet goed voor de luiers te zijn om ze nat te bewaren. In de luier gebruik ik ook inlegvelletjes om de poep op te vangen. Als er poep in de luier zit gaat dit doekje de prullenbak in. Als er alleen in de luier is geplast blijft dit doekje gewoon in de luier zitten en was ik het mee. Zo kunnen we het nog eens gebruiken. Als de emmer vol zit, dan ga ik wassen.
Ik gooi de vieze luiers in de machine. Wel moet ik dan nog even de inleggers uit de luier halen. Ik had gehoopt dat ze tijdens het wassen los zouden komen, maar dat gebeurt bij mij dus niet. Maar goed, het is niet zo’n heel erg werkje. Ik trek de inleggers er half uit en dan gaat de rest wel vanzelf. Ook alle billendoekjes (bewaar ik in dezelfde emmer) gaan met deze was mee. Ik was ze wel met speciaal luier wasmiddel. Dit is voor het behoud van je luiers. Je moet luiers wassen met wasmiddel zónder enzymen, bleekmiddel en parfum.

Ik spoel de luiers altijd eerst met een apart spoelprogramma van 20 minuten. Dan is de ergste rommel en stank de machine uit. Daarna start ik een wasprogramma mèt wasmiddel. Ik doe een normaal wasprogramma. Ik ben begonnen met 40 graden, maar het schoonst worden ze op 50-60 graden. Ik denk dat je voor kleine kindjes wel 40 graden kan gebruiken hoor. Maar mijn dreumes heeft echt flinke plasluiers. Wel doe ik nog extra naspoelen (kan je kiezen als extra optie voor het wasprogramma). Zo blijven er zo min mogelijk restjes wasmiddel achter in de luiers. Dit zou namelijk stank kunnen geven aan de luiers. 

Na het wassen  gaan de luiers en inleggers aan de lijn. Het beste natuurlijk lekker buiten in de zon aan de lijn. Maarja, op het moment is er weinig zon dus doe ik ze gewoon binnen aan de lijn drogen. Een voordeel van in de zon drogen is dat de zon er de laatste vlekjes uit bleekt.

Met ongeveer een dag zijn ze helemaal droog. De billendoekjes wel wat eerder. Als ik de luiers ga vouwen dan sorteer ik eerst alles. Ik leg alle luiers op elkaar, alle inleggers, alle billendoekjes en als er inlegvelletjes over zijn, leg ik die ook apart.

Dan start ik met vouwen. Je krijgt er echt handigheid in dus het gaat steeds sneller. Ik vind het een werkje van niks. Ik pak een luier en twee inleggers.

Vervolgens doe ik de inleggers in de luier en zorg ervoor dat de inleggers netjes recht in de luier zitten, dus niet opgekruld.

Dan doe ik nog een inlegvelletje (om de poep op te vangen) in de luier. Ik vind het handig om de luier zo al helemaal “klaar” te maken. Ik lees soms ook wel dat het inlegvelletje pas met de verschoning in de luier wordt gelegd.

Daarna vouw ik de luier dicht en maak ik hem vast met 1 knoopje, zodat de boel niet helemaal uit elkaar vouwt en ik weer opnieuw kan beginnen. Bovendien passen ze gevouwen ook veel beter in de mand.

En zo ziet dan een hele stapel gevouwen luiers er uit. Ik heb er inmiddels een stuk of 30 verzameld. Die prints zijn zó leuk. En het is toch ook wel een beetje verslavend hoor….. haha. Ik was dus ook niet zo heel vaak. Ik wacht dat de emmer helemaal overvol zit en dan heb ik een wasmachine vol met luiers. Ik denk dat ik 2 keer in de week een luierwas doe.

Een reactie op “Wasbare luiers

  1. Bij mijn oudsten heb ik ze ook gebruikt. Ik moet eerlijk gezegd bekennen dat ik bij de jongsten overgegaan ben op de gewone wegwerpluiers….om diverse redenen….
    Maar de printjes zijn leuk, ja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: