Wat moet je nou doen met die moestuintjes….? Verspenen of verpotten?

Afgelopen tijd heb ik een hoop vragen gekregen waarom ik alle plantjes uit een moestuinpotje van AH allemaal apart in een potje zet. In de beschrijving van AH staat namelijk wat anders…. Daar wordt het potje in z’n geheel overgezet in een groter potje. Vandaag zal ik uitleggen waarom ik dat dus niet doe.

20160318_154254_resized

Het moestuin potje van AH is ongeveer 4 x 4 cm groot. Het zaadmatje wat je er bij krijgt past daar precies in. In het zaadmatje zitten meerdere zaadjes. Per groente- of kruidensoort een verschillend aantal zaadjes. Van tomaat zit er bijvoorbeeld minimaal 10 zaadjes in (is mijn ervaring). Van courgette, die er dit jaar voor het eerst bij zit, zijn dat er (bij ons) twee. Als voorbeeld neem ik nu de courgetteplanten.

20140803_085015Plantafstand

Op bovenstaande foto zie je dat mijn (toen nog) zesjarige zoon een courgette plukt van de courgette plant. Deze foto is twee jaar geleden gemaakt. Courgette planten worden enorm. Courgette planten hebben dus ook de ruimte nodig om te kunnen groeien. Het liefst plant je courgette planten uit op 1 meter van elkaar. Met andere woorden per 1m2 kan je maar 1 courgette plant neerzetten. Als je courgetteplanten dichter op elkaar zet, zullen ze elkaar verdringen, wat niet ten goede komt van je opbrengst. Alle planten hebben trouwens een verschillende plantafstand. Zo heeft tomaat een plantafstand van minimaal 40 cm (is ook afhankelijk van je tomatensoort, vleestomaat heeft veel meer ruimte nodig).

Verpotten of verspenen

Het is natuurlijk prima op het potje in z’n geheel over te zetten in een grotere pot. Maar houdt er dan rekening mee dat je een van de plantjes uiteindelijk weg moet knippen, om de andere de ruimte te geven om te kunnen groeien. Ik vind dat zonde. En dat is dus de reden dat ik de plantjes verspeen. Als je dat redelijk op tijd doet dan kan dat nog, zonder dat je de wortels van je plantje beschadigt.

20160326_074831_resized

Hoe gaat het verspenen?

Vorig jaar heb ik al uitgebreid over het verspenen geschreven. Je kan het daar nog eens teruglezen. Verspenen is eigenlijk niets anders dan alle plantjes uit elkaar vissen en apart in potjes zetten. Scheur het AH moestuin potje open. En haal heel voorzichtig de plantjes van elkaar los. Pas wel op, want als je een wortel van het plantje beschadigd, betekent dat vaak wel het einde van het plantje. Dat zou zonde zijn. Het is dus wel heel precies werk.

20160326_074838_resized

Potjes

Ik heb afgelopen jaren inmiddels heel wat potjes verzameld en bewaard, dus ik heb er genoeg. Ik bewaar namelijk alle plastic potjes met gaatjes onderin, ook als ik plantjes heb gekocht. Die zijn namelijk hele fijne potjes om mee te moestuinieren. Tevens zijn deze potjes ook in diverse maten te koop bij het tuincentrum. Op zich maakt het niet uit waar je je plantjes in zet, als er maar gaatjes in de bodem zitten, zodat het teveel aan water weg kan lopen.

Plantje in een potje stoppen

Vul wat kleine potjes met potgrond. Prik in het midden met je vinger een gaatje. Laat voorzichtig je plantje er in zakken en druk de aarde er om heen aan, zodat je plantje vast staat. Geef je plantje voorzichtig water. Je kan ook het plantje water laten opnemen via de onderkant van de pot. Je doet dan wat water op bijvoorbeeld het schoteltje waar je potje op staat.

Radijs

Radijs plantjes worden niet zo heel groot. Per plantje groeit er 1 radijsje aan. De plantjes worden ongeveer 15-20 cm hoog. Het radijsje groeit onder of net op de grond. Radijsjes zaai je doorgaans op regels (lange rijen). De plantafstand voor radijs is 10cm x 2 cm. De regels liggen dus 10cm uit elkaar. In principe zaai je radijsjes niet voor, maar direct in de volle grond.

20160326_074849_resized

Met de AH moestuintjes zaai je ze dus eigenlijk wel voor. Maar wil je meer dan 1 radijsje overhouden dan zal je ze toch moeten verspenen, anders wordt het één grote klomp… Ik heb ze in een grote pot gezet, met ongeveer 2 cm overal tussen. Zo hebben ze de ruimte om te groeien en met een beetje geluk hebben we dan wel 8 mooie radijsjes!

Al die potjes bewaren

Je begrijpt nu dus waarschijnlijk wel waarom ik het zo doe. Maar als je alle 20 de moestuintjes hebt verzameld en je gaat alles verspenen, zal je ook begrijpen dat dit héél veel extra potjes zullen zijn. Wij vinden het geweldig om met een moestuin bezig te zijn en wij proberen ook zoveel mogelijk over te houden. Heel veel staat bij ons in de vensterbank. Ik heb die namelijk tijdelijk leeggehaald, de grote lantaarns staan nu tijdelijk even op zolder. Ook heb ik wat kratjes waar ik alle potjes bij elkaar in zet.

20160326_152523_resized

Ga je nu verspenen of verpotten?

Er is niet echt een perfecte manier. Het ligt dus een beetje aan jezelf wat je wilt. Vind je het prima om 1 tomatenplantje over te houden? Dan kan je het potje zo overzetten in een grote pot en de rest van je plantjes wegknippen. Wil je liever wat meer plantjes overhouden, dan kan je dus het beste gaan verspenen. Succes in ieder geval!!

Een reactie op “Wat moet je nou doen met die moestuintjes….? Verspenen of verpotten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: