Wildplukken

wildplukken

Jaren geleden heb ik een emmers rozenbottels zo uit de natuur geplukt. Ik maakte daar toen jam van, het was een behoorlijk werkje, maar de jam was heerlijk. Wat gaf het me een voldoening dat het zo uit de natuur kwam. Op onze vakantie in Zweden plukten we de lingonberries zo in het bos. Zo lekker. Al een tijdje ben ik me verder in wildplukken aan het verdiepen. De natuur heeft ons nog zoveel meer te bieden. En wat is het leuk om alles te ontdekken.

wildplukken dovenetel
Dovenetel

Onkruid

Je hoeft helemaal niet ver de natuur in om eetbare planten te vinden. Waarschijnlijk staat er al een en ander in je eigen tuin, wat je elk jaar weer met man en macht probeert weg te schoffelen. Paardebloem bijvoorbeeld. Je kunt van de bladeren pesto maken, of het verwerken in de salade. Van de bloemen kun je thee trekken of armeluishoning maken.

Natuurlijk is er ook de brandnetel! Brandnetel kan je gebruiken voor de thee. Het is goed om vocht af te drijven en je lichaam te zuiveren. Ook is brandnetel heel erg geschikt om soep mee te maken.

wildplukken paardebloem
Paardebloem

Planten herkennen

Je moet een plantje pas gaan eten als je 100% zeker weet wat het is. Daarom is het handig om eerst te beginnen met de planten die je kent; brandnetel, paardenbloem, madeliefje etc. Gaandeweg kan je steeds meer planten leren herkennen. Wat handig is, is de app Plantnet. Hier kan je een foto invoeren en aan de hand van de foto wordt er gezocht naar overeenkomstige planten. Helemaal betrouwbaar is het niet, daarom is het handig om er ook een boekje bij te gebruiken waar alle kenmerken in staan. Bijvoorbeeld het boek “Eetbare wilde planten” van Steffen Guido Fleischhauer.

wildplukken speenkruid
Speenkruid

Beginnen met wildplukken

Hoe begin je nou eigenlijk met wildplukken? Nou, gewoon gaan! Ga lekker naar buiten en begin gewoon met het scannen van de plantjes die je onderweg tegen komt. Doe dat gewoon eerst eens met de app. Dan zit je een beetje op de goede weg en daarna kan je ze opzoeken in het boekje, of het inderdaad het goede plantje is. Het is zo leuk dat je heel anders gaat kijken naar de natuur om je heen! Lekker genieten van al dat moois om je heen en je zal versteld zijn van alle planten en bloemetjes die op je pad komen!

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: