Een mamablog over het leven met mijn vier jongens
De meeste kinderen zijn toch wel dol op patat. Toen wij besloten om gezonder te gaan eten wilde ik de kinderen ook niet alles “ontnemen”. Zoals patat bijvoorbeeld. Patat is nou eenmaal niet echt heel voedzaam. Maar voor kinderen is patat toch wel vaak een traktatie. Voorheen maakten we altijd ovenfriet. Tegenwoordig doen we het toch anders. We maken het vers. Ik laat vandaag zien hoe!
Wij bakken de patat in de kokosolie. Frituurvet bevat namelijk erg veel transvetten en die zijn ècht niet gezond voor je. Als je gaat kijken naar andere vetten dan heeft kokosolie het hoogste rookpunt (temperatuur waarop het vet begint te ontleden, dat is niet de bedoeling). Je moet er dus op letten dat het vet niet gaat roken. Kokosolie is in aanschaf wel duurder dan frituurvet, maar het gaat echt vele malen langer mee. Juist omdat kokosolie weinig transvetten bevat (en niet rans wordt) hoef je het minder vaak te vervangen, als je het goed filtert.
Zoek een paar grote aardappelen uit. Er bestaan trouwens ook speciaal “frietaardappelen”, die zijn ook ideaal. Dit keer nam ik “gewone” aardappelen. Zet de pan met kokosolie alvast op het vuur zodat de olie kan smelten en warm kan worden. Jaren geleden deden we onze friteuse weg. We gebruikten hem eigenlijk nooit. Nu hebben we een ouderwetse frietpan gekregen. Ik vind het zo handig en ook makkelijk schoon te maken.
Daarna gaan we friet snijden van de aardappelen. Ik gebruik een patatsnijder van Leifheit. Wat een fijn apparaat is dat! Ik kocht hem voor een euro of 13 bij de Marskramer of Blokker. Er zitten twee messen bij, dus je kan patat maken of dunne frietjes. Je doet een aardappel in het apparaat en doet het handvat naar beneden. In no-time heb je al je patat gesneden!
Daarna doe ik de patat in een vergiet en was ik alles goed met water. Al het zetmeel was ik er af. Daarna leg ik de uitgelekte patat op een theedoek en dep ik alles droog.
Vervolgens doe ik wat patat in het frituurmandje en worden ze een eerste keer gebakken. Ik laat ze ongeveer 3 tot 4 minuten frituren (beetje op gevoel). Daarna haal ik ze eruit en laat ik ze uitlekken op een vergiet (met een bord eronder). Daarna gaat de volgende lichting. Vooral niet al te veel tegelijk bakken.
Als je alles hebt voorgebakken begin je weer opnieuw met je eerste portie patat. Dit bak je nu af in de frituurpan. Ongeveer 4 minuten of totdat ze mooi bruin en knapperig zijn. Ik proef tussendoor altijd graag, haha ;).
Zelf doe ik altijd nog een beetje Keltisch Zeezout over mijn patat. Lekker met wat salade erbij! Of ga je liever voor kip, patat en (zelfgemaakte) appelmoes? 😉 Eet smakelijk in ieder geval!
Eet jij graag patat?
Leuk om te lezen hoe jij je patatjes maakt. Handig zo’n apparaatje. Wij gaan voor de kip, patat en appelmoes 😉
Linda onlangs geplaatst…Give-Away Monday: videogeboortekaartjes
Dat apparaatje is ideaal!!! Bespaart echt heel veel tijd.
Mmmm lekker hoor kip, patat en appelmoes 😉