Zelf wasmiddel maken

In dit blogje schreef ik al eens dat wij thuis ons wasmiddel zelf maken. Eigenlijk doe ik dat al jaren. Ik kwam dat ooit op internet tegen, ik ben het gaan proberen en het beviel me. Het is echt een stuk goedkoper, veel puurder en dus beter voor je huid en beter voor het milieu. Omdat de zeep in Frankrijk goedkoper was, namen we daarom dus een aantal blokken mee. Kunnen wij er weer even tegen aan!

Hoe gaat het maken van dat wasmiddel nou in zijn werk? Ik heb er inmiddels wel mijn eigen manier in gevonden en doe het dan ook net even anders dan andere wasmiddelmakers. Ik maak het mijzelf net iets makkelijk. Kijk je mee?

 Het recept voor wasmiddel maken is eigenlijk vrij eenvoudig. Er gaat 80 gram marseillezeep vlokken op 5 liter water. Dit breng je aan de kook en laat je een nacht in trekken. Ik vond dit meestal een gedoe want dan zit je nog een dag met die emmer/pan. Na een dag wordt de zeep ook anders van vorm en veel “slijmeriger”. Je krijgt het amper in de flessen. Ik maak vaak meteen een fles wasmiddel als mijne op is. Zo blijft mijn voorraad lekker op peil. Ik gebruik flessen van 1,5 en 2 liter (lege melkflessen!).

Voor een fles van 2 liter weeg ik 32 gram zeepvlokken af. Voor een fles van 1,5 liter weeg ik 24 gram af. Ik doe dit in een litermaat. Hier gooi ik dan 1,5 of 2 liter water erbij. Ik roer het goed door en laat het ietsje afkoelen.

Vervolgens giet ik de oplossing al in de flessen. Nu het nog een beetje warm is, is het mengsel goed te schenken en in de fles te krijgen. Als het verder afkoelt zal het ook een “slijmerig” goedje worden. Voor gebruik de fles eerst even schudden.

Nu was ik wel door de flessen heen en heb ik even gauw een wasmiddel productie gedraaid. In totaal maakte ik 7 liter wasmiddel. We kunnen voorlopig weer lekker vooruit.

Een reactie op “Zelf wasmiddel maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: