Zonbescherming kiezen, waar let je op?

De zomer is in aantocht! Het belooft een fijn weekend te worden. Dat hebben we toch wel verdient na al die regenachtige herfstdagen de laatste tijd? Heerlijk om weer in het zonnetje te kunnen zitten. Maar de zon brengt ook risico’s met zich mee. De afgelopen 10 jaar is het aantal mensen in Nederland met huidkanker bijna verdubbeld: van ongeveer 28.000 nieuwe gevallen per jaar naar bijna 50.000 (bron: KWF Kankerbestrijding). Een behoorlijke toename dus! Belangrijk dus om nog eens goed onder de aandacht te brengen hoe het ook al weer zit met anti-zonnebrand producten. Waar moet je op letten bij aanschaf? Als huidtherapeut help ik je een handje op weg!

Werking anti-zonnebrand producten

In anti-zonnebrand producten voor kinderen zitten meestal minerale filters. Vaak zijn dat titaniumdioxide of zinkoxide en deze kleine deeltjes metaal brengen een laagje aan op de huid. Ze werken als een spiegel en de metaaldeeltjes zorgen dat het zonlicht wordt weerkaatst. Anti-zonnebrand producten met minerale filters kunnen vlak voor het in de zon gaan worden aangebracht.Er zijn ook anti-zonnebrand producten met chemische filters. Vaak is het een afgeleide van PABA of kaneel. Chemische filters weerkaatsen de zonnestralen niet, maar absorberen ze juist. Hierdoor kan het geen schade meer aanrichten op de huid.
Producten met chemische filters moeten een half uur voordat je de zon in gaat aangebracht worden en zijn niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar.

zonbeschermingWat staat er op de verpakking

Sinds 1 januari 2009 is de regelgeving omtrent etikettering en de verschillende niveaus naar bescherming toe aangepast. Er moet nu duidelijk vermeldt worden wat de minimale doeltreffendheid tegen UVA- en UVB-stralen is. Voorheen waren er beschermingsfactoren tussen de 6 en de 50+. Inmiddels is de onderverdeling als volgt:

 

CATEGORIE                    VERMELDE SPF
Zwakke bescherming         6, 10
Gemiddelde bescherming  15, 20, 25
Hoge bescherming             30, 50
Zeer hoge bescherming     50+

 

De beschermingsfactor laat zien in welke mate je beschermd bent. Wanneer een anti-zonnebrand op de juiste wijze gebruikt wordt, kan een product met SPF 30 de huid beschermen tegen 97% van de UV straling. Een product met SPF 50 beschermt tegen 98,5% van de UV straling. Geen enkel anti-zonnebrand product kan 100% bescherming bieden.
Veel mensen gebruiken te weinig zonnebrandmiddel en brengen het niet elke 2 uur opnieuw aan. Wat nodig is omdat door wrijven en zweten het product van de huid gaat.

 

zonbescherming

Op de verpakking staan tegenwoordig ook een aantal tekens waarvan de betekenis vaak niet helemaal duidelijk is. Een daarvan is het logo waar UVA in een rondje staat. Dit staat naast een UVB teken. De UVB bescherming van het product staat gelijk aan de SPF die vermeldt is. De bescherming tegen UVA moet daarvan minstens 1/3 zijn. Als die verhouding in het product klopt komt dus het logo op het product te staan.
Dus als je een product koopt met factor 50 (en dat houdt in bescherming tegen UVB straling) dan moet de bescherming tegen UVA daar 1/3 van zijn. UVB stralen zorgen voor huidverbranding, UVA stralen zorgen voor huidveroudering.

 

zonbescherming
Het volgende logo is inmiddels waarschijnlijk al iets bekender. Het staat vaak op de achterkant van een product. Dit geeft de houdbaarheid van een product in het aantal maanden weer. Meestal is het bij anti-zonnebrand producten 12 maanden, het openen van de verpakking. Het beste is dus om zonnebrandproducten van het vorige seizoen niet meer te gebruiken omdat de kwaliteit ervan erg achteruit gaat en daarmee is de beschermingsfactor niet meer te garanderen.

 

Ingrediënten

Natuurlijk zitten er ook in zonnebrandcrèmes ingrediënten die je liever niet op je huid wilt smeren. Daarom is het verstandig om altijd eerst goed de ingrediëntenlijst te bekijken. De volgende ingrediënten kun je maar beter vermijden:

  • Parabenen – Deze stoffen kunnen de hormoonbalans in het lichaam verstoren.
  • Para-amino-benzoëzuur oftewel PABA (esters) – kan teveel aan pigmentatie veroorzaken, of erger nog… huidkanker (waarom smeerde je je ook alweer in tegen de zon? Juist!)
  • Propyleenglycol – Wordt als vochtdrager in cremes gebruikt (ipv glycerine). Echter werkt het uitdrogend op de huid en bovendien staat het bekend als allergeen. Propyleenglycol kan de structuur van de huid veranderen en zorgt er voor dat andere chemische stoffen de huid nog sneller kunnen binnen dringen. Het kan hartritmestoornissen, nierschade en leverafwijkingen veroorzaken.
  • Benzofenonen (Dixoybenzone, Oxybenzone) – Het wordt toegevoegd als chemisch zonnefilter en beschermt je huid dus tegen UVA en UVB. Het kan huidirritatie veroorzaken. Het wordt heel snel door je huid opgenomen en na gebruik van zonnecreme wordt deze stof nog 3 tot 5 dagen na gebruik in urinemonsters teruggevonden. Kinderen hebben meer moeite om deze stof af te breken dan volwassenen Meer kan je hier lezen.
  • Cinnamaten (cinoxaat, ethylhexyl, p-methoxycinnamaat) – Kan huidklachten, zonneallergie of contactallergie veroorzaken.
  • Salicylaten (ethylhexyl salicylaat, homosalaat, octyl salicylaat) – Kunnen een contactallergie veroorzaken.
  • Avobenzone (butyl-methyoxydibenzoylmethaan; Parsol 1789) – Is een zonnefilter dat onstabiel is. Om het stabiel te maken wordt het vaak met andere chemische filters ingezet die niet aan te raden zijn.
  • Digalloyl trioleaat  en Menthyl anthranilaat

Anti-zonnebrand en baby’s

Het is het beste om baby’s en kleine kinderen uit de zon te houden. Laat de kinderen UV beschermende kleding, hoedjes/petjes dragen, en houdt ze in de schaduw. Gebruik ook een anti-zonnebrand product op die delen van de huid die niet bedekt kunnen worden. Ook in de schaduw kan de huid verbranden! Veel merken hebben speciale middelen voor baby’s en kleine kinderen, die beter zijn voor de gevoelige huid. Test het anti-zonnebrand product altijd eerst op een klein plekje op de huid van je kind, zodat je er zeker van bent dat het geen allergische reactie veroorzaakt.
Reinig de huid van je baby na het gebruik van anti-zonnebrandmiddelen aan het einde van de dag.

zonbeschermingAankoop zonbescherming

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met het geven van meer informatie over zonbescherming. Er bestaat niet een product dat voor iedereen perfect is. Het is belangrijk om bij aanschaf van een product te letten op je persoonlijke situatie. Wat voor huidtype heb je, waar ga het voor gebruiken, ga je er mee zwemmen, is het voor kinderen, heb je een behaarde huid, heb je last van zonneallergie, wil je geparfumeerd of ongeparfumeerd etc. Daarbij zijn er ook nog tal van soorten te krijgen; onder andere crème, lotion, spray en gels. Voor elke voorkeur is er iets te krijgen. Lovea, Lavera en Aubrey onder andere zijn merken die anti-zonnebrand producten verkopen zonder bovenstaande stoffen en op een natuurlijke basis.

zonbescherming

Wat kiezen wij

Voor de kinderen gebruiken wij een zonnebrandcreme met minerale filters, zo min mogelijk schadelijke stoffen en zonder parfum. Ja, onze mannetje lopen er altijd bij als spookjes, met een beetje een witte waas over zich heen. Mijn kinderen zijn gewend om in de zon een zonnepet te dragen met nekbeschermingsflap. Als wij naar het strand gaan dan dragen de kinderen ook UV kleding en gebruiken we een UV tentje. Ik vind het super makkelijk als de kinderen UV kleding dragen. Dat scheelt een hoop insmeren. Bovendien gaan wij in de zomer ook niet tussen 12 en 15 naar het strand… Dan is de zonkracht op zijn sterkst… Een pet en het dragen van UV kleding is van jongs af aan al een gewoonte. Ze vragen ook vaak zelf om hun petje, ze ervaren het ook al prettig.

Ik wens jullie een fijne en zonnige zomer toe!

Een reactie op “Zonbescherming kiezen, waar let je op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: