Zoutdeeg

Misschien ken je het nog wel van vroeger? Zoutdeeg. Wij gebruiken dat zowel thuis als op school regelmatig. Ik weet nog wel dat ik er op school een kerststalletje mee heb gemaakt.

Mochten de kinderen zich een keer een middagje vervelen dan is dit wel erg leuk.
Je maakt zoutdeeg door
– 3 cups bloem, 
– 1 cup zout, 
– 1 cup water en 
– 3-4 eetlepels olie 
te mengen tot een mooi egaal deeg. Het deeg moet niet plakkerig zijn. Als het plakkerig is dan kan je er nog wat bloem doorheen doen. Is het te droog dan kan er nog wat water bij.

Daarna kan het deeg lekker gekneed worden en kan je het eigenlijk gebruiken als klei. Je kan er mooie figuurtjes mee maken. Ik maakte voor mijn zoon een slakje. Hij maakte een egeltje met cocktailprikkertjes…. en even later zag ik dat hij het slakje aan de egel had geregen. Arme slak.

Wat ook leuk is, is om rondjes uit het deeg te halen. Ik gebruikte hiervoor de Blanda (12 cm) schaaltjes van de Ikea. Daarna druk je een handje of een voetje van je kind in het deeg. Eerst het handje van mijn zoontje van drie.

Daarna volgde het handje van mijn baby zoontje van 5,5 maand. Leuk om zo’n klein handje vast te leggen voor later!

Ook drukte ik zijn voetje natuurlijk nog even in het deeg. Zó schattig die kleine teentjes….

Als je figuurtjes klaar kan het deeg nog gebakken worden in de oven. Eigenlijk wordt het gedroogd in de oven. De oven staat namelijk op lage temperatuur. Start het bakken met 1 uur op 100° Celsius. Zet de oven hierna nog 1 uur op 125° Celsius. De baktijd hangt sterk af van de dikte van de figuurtjes, controleer daarom af en toe. Als alles is afgekoeld kan je de figuurtjes nog verven. De klei kan ook drogen door een dag op de verwarming te leggen in plaats van in de oven.
LET OP :  Het deeg is niet eetbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: