Zwangerschapsdiabetes; wat is het precies?

Laatst vertelde ik al in een artikel dat er door de test met het suikerdrankje bij mij zwangerschapsdiabetes werd geconstateerd. Zwangerschapsdiabetes is in principe een tijdelijke vorm van diabetes. Na de bevalling zal de bloedsuikerspiegel weer dalen. In dit artikel wil ik vertellen wat zwangerschapsdiabetes is en waarom het nou ontstaat. 

Normale suikerspiegel

Glucose is de belangrijkste bouwstof voor je lichaamscellen. Glucose zijn suikers. Je lichaam haalt glucose uit koolhydraten die je binnenkrijgt via eten en/of drinken. Je lichaam heeft glucose onder andere nodig om te kunnen bewegen. Maar ook om het lichaam op temperatuur te houden en voor andere lichaamsfuncties. Tijdens de zwangerschap wordt de glucose uiteraard ook gebruikt om de baby te laten groeien. Om koolhydraten uit het eten te kunnen halen zullen ze eerst kleiner gemaakt moeten worden. Door de koolhydraten kleiner te maken kan het lichaam het omzetten tot glucose. Het kleiner maken van de koolhydraten doet je lichaam door de koolhydraten te verteren. Verteren gebeurt in de mond (met kauwen en speeksel), in de maag en in de darmen. Via de darmen wordt glucose opgenomen in het bloed. Gevolg is dat je bloedsuikerspiegel zal gaan stijgen.

Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt in de alvleesklier. Insuline zorgt er voor dat de glucose in je bloed wordt opgenomen door je cellen. Hierdoor zakt je bloedsuikerspiegel weer. Als je dus iets hebt gegeten met koolhydraten, zal je bloedsuikerspiegel gaan stijgen omdat er glucose in je bloed komt. Je lichaam maakt insuline aan en vervolgens zal je bloedsuikerspiegel weer gaan zakken.

zwangerschapsdiabetes

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes is een diabetes vorm die tijdens de zwangerschap optreedt. Tijdens de zwangerschap is je lichaam minder gevoelig voor insuline. Dit is bij alle zwangeren het geval, dus niet alleen als je zwangerschapsdiabetes hebt. Je lichaam heeft meer insuline nodig om dezelfde hoeveel glucose te kunnen verwerken. Je alvleesklier maakt tijdens de zwangerschap daarom extra insuline aan. Als je lichaam dit niet (of niet genoeg) doet, dan zal je bloedsuikerspiegel gaan stijgen. Dit noemt men dus zwangerschapsdiabetes.

In principe is zwangerschapsdiabetes over zodra de baby is geboren. Wel hebben jij èn de baby na de bevalling een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Verhoogd risico

Het is niet altijd te zeggen waarom je zwangerschapsdiabetes hebt ontwikkeld. Soms heb je wel een verhoogd risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. Een verhoogd risico heb je al je:

  • In een vorige zwangerschap al zwangerschapsdiabetes het gehad
  • Overgewicht hebt
  • Eerder een zwaar kind hebt gekregen (meer dan 4500 gram)
  • Familie hebt met diabetes type 2
  • PCOS hebt
  • Ouder bent dan 40 jaar
  • Tijdens de zwangerschap erg bent aangekomen

Behandeling

Als je weet dat je zwangerschapsdiabetes hebt is dat natuurlijk niet leuk. Maar je kunt er wel actief mee aan de slag. Zo kan je leren hoe je je bloedsuikers onder controle kan houden. Je zal waarschijnlijk een bloedsuikermeter krijgen om thuis je bloedsuikers te checken. Ook zal je dieetadvies krijgen van een diëtist. Zij zal je voedingspatroon bekijken en tips geven waar je een en ander nog wat kan aanpassen. Het is belangrijk om er wel serieus mee om te gaan. Het gaat tenslotte om je baby maar ook om jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: