Bami

Wij zijn dol op Oosters eten. We eten het niet heel erg vaak, zeker de laatste tijd niet meer. Voordat we kinderen hadden maakte ik nog wel eens een uitgebreide rijsttafel voor ons tweetjes. Heerlijk vonden we dat! Nu blijft het vaak bij wat simpeler eten, waar ik niet de hele dag voor in de keuken hoef te staan. Maar misschien wel weer een idee om een en ander te gaan maken. Een tijd geleden kwam ik een heerlijk nasi recept tegen op internet. Geheel zonder pakjes. Ik heb het al een aantal keer gemaakt en het was echt lekker. De smaak was goed.

Ik heb het recept een beetje veranderd. Vandaag eten we bami. Geheel zonder pakjes en zakjes. En  natuurlijk ook weer zonder suiker. We eten wel mie van tarwemeel. Ik heb nog geen volkoren mie of iets dergelijks gevonden. Bovendien hadden we ook nog een halve zak gewone mie in de kast liggen. Weggooien doe ik niet, dus tijd om het op te maken!

Wat heb je nodig?

  • halve zak mienestjes
  • 200 gr biologische spekreepjes
  • 500 gr biologisch rundergehakt (mag natuurlijk altijd minder, maar de mannen hier zijn echte vleeseters)
  • 2 kleine uitjes in stukjes
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 zak Chinese roerbakgroenten
  • 1 bakje champignons, in plakjes gesneden
  • 250 gr diepvries sperzieboontjes
  • 6 el ketjap(die van Kikkoman is suikervrij)
  • 2 el komijnpoeder
  • 2 ruime tl korianderpoeder
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2 tl kurkuma
  1.  Begin met het bakken van de spekjes. Bak ze lekker gaar.

Als de spekjes klaar zijn voeg je het gehakt toe. Bak het gehakt rul en helemaal gaar.

Ondertussen snijdt je de uitjes helemaal fijn. Pel de teentjes knoflook. 

Als het gehakt gaar is kan je de uitjes aan de pan toevoegen. Knijp de knoflook uit boven de pan en roer goed door. Het ruikt meteen echt heerlijk!

Nu is het tijd om alle groentes toe te voegen. Ik heb gekozen voor extra veel groenten, ik vind dat lekker. Voeg een zak Chinese roerbakgroenten, een doosjes fijn gesneden champignons en een halve zak diepvries boontjes toe. Ik vind diepvries boontjes ideaal voor zulke gerechten. Geen extra moeite en toch gezond.

Maak het kruidenmengseltje alvast. Doe de ketjap in een bakje en voeg kurkuma, komijnzaad, gemberpoeder en  korianderpoeder toe. Roer goed door elkaar zodat je een soort sausje zonder klontjes krijgt.

 
Ondertussen kook je de bami volgens de gebruiksaanwijzing. Laat het niet te lang koken want dan wordt het zo papperig. Ik hou wel van een beetje bite.

 In eerst instantie dacht ik dat ik een beetje weinig bami had gekookt (ik had ook niet meer). Maar ik had echt een flinke pan vol met groenten. Ik roerde alles door elkaar en zo viel het niet eens meer op dat ik weinig had. Ik had een hele pan vol. Heerlijk!

Ik maakte nog een potje open met courgettes in zuur die ik een paar maanden geleden zelf maakte. Dat zuur is zó lekker bij nasi of bami. De kinderen vinden dat ook zo lekker want het smaakt naar augurk. Ik heb het gezoet met stevia van het steviaplantje uit de tuin. Het is precies goed zo! Ik bakte ook nog een omeletje erbij. We hebben heerlijk zitten smullen met z’n allen. Het is allemaal heel simpel met de juiste (basis) kruiden. Ik ben altijd weer erg blij als ik iets op tafel heb gezet zonder suiker en zonder rommel.

Maken jullie ook wel eens nasi en/of bami helemaal zelf?

4 Comments on “Bami

    • Haha deed ik ook altijd hoor. Maar met een aantal kruiden standaard in huis maak je in een handomdraai een heerlijke bami (of nasi)

  1. Toevallig vandaag weer nasi zonder pakje of zakje gemaakt en het was weer heerlijk! Ik geniet er ook heel erg van om iets gezonds op tafel te zetten wat ik helemaal zelf heb gemaakt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: