Bami met spitskool

Een paar weken geleden deed ik een oproepje op een mamablogger groep. Ik was namelijk op zoek naar lekkere recepten met spitskool. De afgelopen tijd was de spitskool steeds in de aanbieding, ik vind het dan leuk om er ook eens wat anders uit te proberen dan mijn favoriete spitskool gerecht met spekjes. Komende tijd wil ik een aantal spitskool recepten, van o.a. andere mamabloggers, met jullie delen.

Vandaag is het eerst de beurt aan Rory. Rory blogt op 40envoorheteerstmoeder.nl. Ze heeft een Indische moeder en Rory wil graag het bami recept van haar moeder delen.

spitskool1

Wat heb je nodig?

 • Mie (mijn favoriet is de bruine variant van Vanka Kawat, maar de gewone Mie-nestjes zijn ook prima)
 • Kipfilet, een stuk of 2/3 enkele filets
 • 4 teentjes knoflook,heel fijn gesneden, niet geperst!
 • Eieren, een stuk of 6, losgeklutst met een theelepel sambal oelek
 • Een zak voorgesneden spitskool (lekker makkelijk) en anders vermoedelijk een halve grote spitskool, dan zelf nog snijden
 • Een dikke prei of meerdere kleintje
 • Selderie (vers en fijngesneden)
 • Een beetje peper (voor over de kip)
 • Snufje zout, evt weglaten
 • Scheutje soysauce (Japans) over het kip- en groentemengsel. Ook op het laatst, als de bami er ook bij zit

spitskool3

Hoe maak je het?

In wat croma de kleine kipfiletstukjes (klein beetje peper over de kipfilet) lekker bruin bakken. De fijngesneden knoflook erbij. Daarna voeg ik de spitskool toe. Om en om scheppen totdat het wat geslonken is. Prei erbij. Weer goed omscheppen. Vervolgens doe je de selderie erbij.

Het ei bak je net zoals roerei helemaal gaar. Wel apart. Dat vind ik het lekkerste. Het ei gaat vervolgens bij het groentemengsel. Om en om scheppen. Klein scheutje soy sauce erbij doen. De mie kook je ook apart. Niet te zacht laten worden!

Op het laatst de mie erbij. Goed doorroeren en opwarmen. Niet op te hoog vuur want te zachte mie is niet lekker. Nog een klein scheutje soy sauce. Doorroeren. Klaar!

spitskool2

Wij eten er altijd emping (gemaakt van noten) en kroepoek (gemaakt van garnalen) erbij. Het liefst zelfgemaakte (door mijn moeder dan;)). Ook eten we er altijd sambal bij (peuterdochter niet, want het zit ook al in het ei). Surinaamse sambal van Koningsvogel is favoriet. Heerlijk.

Wat ziet de bami er heerlijk uit Rory! Hartstikke bedankt voor dit lekkere recept, ik ga het binnenkort zeker eens testen, ik ben echt benieuwd!

Eten jullie graag spitskool?

 

4 Reacties over “Bami met spitskool

  • Wat leuk Madelon! En wat een compliment van jou. Jij maakt altijd al van die heerlijke gerechten volgens mij. Ik heb bami op verschillende manieren leren maken: de Hollandse variant, de ‘makkelijke’, maar dit is voor ons echt de allerlekkerste. Onze favoriet.

  • Ah, stamppot spitskool. Dat kan ik mij ook wel herinneren van vroeger. Maar wat eet je daar voor vlees, vis (of vegetarisch) bij? Dat kan ik ook wel weer eens maken. Ik maak ook wel eens stamppot met prei, maar dat wordt hier helaas niet zo goed ontvangen. Terwijl ik het best lekker vind eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: