Lidcactus stekken

Jaren geleden kochten wij twee lidcactussen bij de Ikea. Ik vond de roze bloemetjes prachtig. Nu ben ik niet zo heel trouw met het water geven van onze planten. Meestal is het mijn man die daar aan denkt. Maar de lidcactus blijkt daar dus prima tegen te kunnen. Hij heeft niet zoveel water nodig. Hij geeft prachtige bloemen en hij blijkt ook nog eens makkelijk te stekken te zijn!

Lidcactus verzorgen

De lidcactus komt in diverse kleuren voor. Wij hebben de roze variant, maar zelf vind ik de gele ook erg mooi. De bloemen groeien aan het uiteinde van de plant. De lidcactus wordt ook wel eens kerstcactus genoemd, omdat deze vooral in het najaar bloeit. Soms geeft de plant zelfs meerdere keren per jaar bloemen. Nu is het zo dat de plant een tijdje het liefst geen zonlicht nodig heeft, en dan ook minder water en voeding krijgt. Daarna komt hij dan tot bloei. Ik moet eerlijk zeggen dat hij bij ons gewoon altijd in de vensterbank staat en wij er niets speciaals mee doen. 
lidcactus kerstcactus

De cactus heeft het liefst niet een te ruime pot. Hij maakt wel veel wortels aan, maar het is een rotsplantje, dus veel ruimte heeft hij niet nodig om te groeien. Verpotten is maar ongeveer eens per drie jaar nodig. 
lidcactus kerstcactus

Lidcactus stekken

Een lidcactus kan je heel makkelijk stekken. Wij hebben inmiddels al heel wat mensen voorzien van een klein plantje. Soms vallen er blaadjes van de lidcactus af, deze kan je hiervoor gebruiken. Ook kan je gewoon een blaadje van je plant afbreken. Laat het blaadje een paar dagen opdrogen in de vensterbank. Daarna zet je dit blaadje met de bolle kant onder in de potgrond.
lidcactus kerstcactus

Een paar weken geleden heb ik van onze (inmiddels) grote planten wat blaadjes afgebroken. Ik heb ze in de potgrond gezet en af en toe wat water gegeven. Lidcactussen houden best wel van water. Ik kon merken dat de stekjes toch wel waren aangeslagen, want een enkele kreeg er al een blaadje bovenop. Inmiddels hebben álle stekjes al een bloemknopje gekregen! Echt zo leuk! Ze doen het dus eigenlijk allemaal gewoon al. Volgend jaar zijn het alweer echt mooie plantjes!

lidcactus kerstcactus

Vind jij de lidcactus ook zo mooi?

3 Reacties over “Lidcactus stekken

  1. Ik heb ook de afgebroken blaadjes van de lidcactus in wat grond gezet na ze te hebben laten drogen. Ik geef ze af en toe wat water en ik zie wel dat er wortels aan komen. Ik heb er nu al een, ik denk inmiddels al wel 6 maanden lang, maar hij groeit niet. Wel wortels maar vordert niet qua formaat… Enig idee hoe dit kan komen?

      • Hoi hoi, ik heb dat ook wel eens gehad, dan lijken ze niet zo goed aan te slaan. Wellicht even een andere plek in huis proberen? Soms pakken ze dan alsnog. Ik heb vorig jaar ook een aantal stekjes gehad waarvan de helft het niet deed. Maar inmiddels doen ze het toch allemaal. Soms ook een kwestie van geduld. Ik hoop dat ze het alsnog snel zullen doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: