Garnalen vangen

Zoals ik wel eerder vertelde vinden wij het heerlijk om naar het strand te gaan. Wat ook erg leuk is om te doen op het strand is garnalen vissen! Wij deden dit vier jaar geleden voor het eerst. Je hebt er niet heel veel voor nodig. Een garnalennetje, zo’n net die één rechte kant heeft, is wel een vereiste. Deze koop je gewoon bij de speelgoedwinkel. Hier kan je ze trouwens ook vaak kopen bij sigarenwinkeltjes bijvoorbeeld, waar ze wat toeristische spullen verkopen. Zo’n garnalen net kost rond de 5-6 euro. Verder heb je nog een (afsluitbare) emmer nodig.

Afbeelding 215

Het best kan je garnalen vissen zo’n twee uur voordat het eb wordt. Dit is het moment dat de garnalen dichter bij de kust komen om zich voort te planten. Ik moet eerlijk zeggen dat wij geen rekening hebben gehouden met eb en vloed en gewoon zijn gegaan wanneer het ons uit kwam. Het schepnet zet je met de platte kan goed op de grond en schuif je zo over de bodem. Hoe zachter het zand is hoe beter.

Afbeelding 216

Je emmer vul je met wat zeewater. Als je wat hebt gevangen ga je je net steeds legen in je emmer. Je vangt trouwens niet alleen garnalen, maar ook een hoop rommel (zeewier) en andere diertjes zoals krabbetjes. Deze zet je natuurlijk weer terug.

Afbeelding 218

Afbeelding 258

Afbeelding 249

We hadden veel bekijks op het strand. Heel veel mensen die voorbij liepen kwamen kijken of we al wat hadden gevangen.

Afbeelding 271

Dit was een apart beestje wat ook in ons net zat. Een krabbetje in een slakkenhuis! Het was geen heremietkreeftje, want hij had echt krabbenpootjes.

Afbeelding 330

Toen we thuis waren ging ik de garnaaltjes meteen koken. Je moet de garnalen zo snel mogelijk na de vangst koken. Spoel de garnalen eerst goed af (ik heb het zeewier er overigens gewoon bij gelaten) zodat het zand weg is. Daarna doe je de garnalen in de pan met water en wat zout. Je kookt ze ongeveer 3 minuten. De garnalen veranderen tijdens het koken van grijs naar roze/rood. Ook krijgt de garnaal de kromming die de gekookte garnaal heeft.

Afbeelding 333

En dan is het tijd om de garnalen te pellen. Het is wel even een werkje hoor, maar als je het eenmaal door hebt is het prima te doen hoor. Op YouTube staan meerdere filmpjes waar uitgelegd wordt hoe je ze kan pellen. Deze bijvoorbeeld.

Afbeelding 337

Uiteindelijk hadden we ongeveer een pond garnaaltjes over. Hier boven op de foto was maar een klein deel ervan. En ze waren zó lekker. Er zat véél meer smaak aan dan wanneer je ze in de winkel koopt.

Heb jij wel eens zelf garnalen gevangen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: