Sint Maarten lampion maken van een ballon

Sint Maarten lampion maken van een ballon

Op 11 november vieren we Sint Maarten! Hoewel het niet overal in Nederland gevierd wordt, is het hier in het Noorden een populaire traditie. Elke streek en school heeft zijn eigen gewoonten, en in deze omgeving maken de kinderen hun eigen lampionnen. Vaak gebeurt dit op school of de opvang, maar omdat mijn zoon F niet op school of opvang zit, hebben wij er thuis een gemaakt. Ondanks de vele opties heb ik besloten het simpel en goedkoop te houden met een lampion die ik zelf ooit op de basisschool heb gemaakt.

Materialen Sint Maarten lampion maken

 • Ballon
 • Kranten
 • Behanglijm
 • Schaar
 • Verf en kwasten
 • Vliegerpapier
 • Elektriciteitskabel of touw voor het hendeltje

Stappenplan lampion maken voor Sint Maarten van een ballon

 1. Papier-maché Basis De basis van de lampion is papier-maché om een ballon heen. Papier-maché maak je door krantenstukjes in behanglijm te weken. Ik knipte een krant in kleine stukjes en maakte wat behangplak aan, dat je een half uur laat intrekken. Daarna kan je aan de slag.
 2. Kranten Aanbrengen Besmeer de kleine stukjes krant met lijm en plak ze op de ballon. Ga door totdat de hele ballon bedekt is. Voeg daarna minstens nog een tweede en eventueel een derde laag toe. Hoe meer lagen, hoe steviger de basis. Laat het geheel goed drogen. F vond het leuk om met de behangplaksel te knoeien en hielp mee met het plakken.
 3. Ballon Verwijderen Zodra het papier-maché droog is, prik je de ballon lek. De ballon trekt zich los van het papier-maché en je kunt de restjes ballon weggooien.
 4. Lampion Uitknippen Knip de bovenkant van de lampion wat ruimer uit voor het lampje. Teken rondjes op het papier-maché, bijvoorbeeld met een rolletje plakband, en knip ze voorzichtig uit met een nagelschaartje of scherp mesje.
 5. Schilderen Nu kan het schilderen beginnen. Dit kan F zelf doen, want hij houdt van schilderen. Meestal doen we dit soort verfklusjes zonder kleding, zodat hij daarna meteen in bad kan.
 6. Vliegerpapier Aanbrengen Knip vierkantjes uit het vliegerpapier die iets groter zijn dan de uitgeknipte rondjes. Lijm de randjes van het vliegerpapier in en plak ze aan de binnenkant van de lampion. Dit zorgt voor mooie gekleurde lichtjes wanneer de lampion verlicht is.
 7. Hendel Maken Maak aan de bovenkant twee gaatjes in het papier-maché en bevestig een hendeltje met elektriciteitskabel of touw. Hieraan bevestig je het lampionstokje.

Eindresultaat

In het donker ziet de lampion er prachtig uit! Gaan jullie kinderen vanavond ook Sint Maarten lopen? Voor degenen die gaan: veel plezier!

Marjon

Mijn blog is mijn creatieve uitlaatklep; een plek waar ik mijn gedachten en creatieve pieken kan laten stromen. Knutselen is mijn therapie en deze blog laat me dat plezier met jou delen. Je kunt een caleidoscoop aan onderwerpen verwachten. Duik in mijn verhalen en belevenissen, ik hoop dat je er net zoveel van geniet als ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *