Een (kinder)hand of vinger verbinden: complete gids

Een (kinder)hand of vinger verbinden: complete gids

Vandaag bespreek ik een minder leuk, maar wel praktisch onderwerp: het verbinden van een kinderhandje of -vinger. Toen mijn oudste zoon bijna 1,5 jaar was, had hij een “ongelukje” met zijn hand. We moesten naar de huisartsenpost, waar ze zijn wonden behandelden. De verpleegster probeerde zijn hand te verbinden, maar dit bleek lastig bij een dreumes. Tot drie keer toe liet het verband los of schudde hij het los. Uiteindelijk zette ze een latex handschoentje over zijn hand en plakte dit rondom zijn pols af, wat behoorlijk broeierig was.

De volgende ochtend ging ik meteen naar de apotheek. Ik kocht een aanzienlijke hoeveelheid verbandmaterialen, want ik wist precies wat ik nodig had. Als huidtherapeut heb ik veel kennis van verbandmiddelen en zwachtelen, vooral bij oedemen. De dame van de apotheek vroeg of ik zeker wist dat ik zoveel rolletjes wilde kopen vanwege de prijs, maar ik was overtuigd.

Kleefverband: de beste keuze voor het verbinden van een vinger

Ik kocht kleefverband, zoals Elastomull haft van BSN medical, maar er zijn ook andere merken zoals Mollelast van Lohmann en Rauscher. Dit zelfklevende fixatiewindsel is ideaal omdat het aan de onderliggende laag verband kleeft, waardoor het goed op zijn plek blijft. Een pleister is niet eens nodig om het verband te fixeren.

Met dit verband kon ik mijn zoontje heel goed verbinden. Ik pakte al zijn vingertjes goed in en liet zijn duim vrij, zodat hij nog dingen kon oppakken. Het verband liep door tot om zijn pols, waardoor het niet kon afschuiven. Ik was trots dat het zo goed bleef zitten, iets wat op de huisartsenpost niet lukte. Sindsdien heb ik altijd kleefverband in huis.

Stapsgewijze instructies voor het verbinden van een hand of vinger

Hieronder leg ik uit hoe je een vinger kunt verbinden met kleefverband. Onlangs greep mijn middelste zoon in een stuk glas. Ik spoelde zijn wond goed uit en ontsmette het met Betadine. Dit blijft het best zitten onder een verbandje, bij een pleister lekt het snel door.

 1. Ontsmet de wond: Doe op een non-woven gaasje een beetje Betadine en plaats dit op de wond.
 2. Start met verbinden: Begin het kleefverband op de vinger en ga een paar keer verticaal op en neer over de vinger om de vingertop in te pakken.
 3. Positioneer het verband correct: Zorg dat je laatste keer zó eindigt dat je ín de rol kijkt.
 4. Maak horizontale toeren: Begin nu met horizontale toeren om de vinger.
 5. Werk netjes af: Pak de gehele vinger mooi in en werk alle hoekjes netjes weg. Trek het verband niet aan, maar laat het afrollen om insnoeren te voorkomen.
 6. Verbind de pols: Eindig je toer aan de bovenkant van de hand en ga over de handrug naar de pols toe.
 7. Bevestig het verband: Maak een paar toeren om de pols om het verband vast te maken. Dit zorgt ervoor dat het vingerverband niet snel los schiet.
 8. Houd de handpalm vrij: Zorg dat de handpalm vrij blijft om te voorkomen dat het verband ergens achter blijft haken.

Tips voor het aanleggen van een vingerverband

 • Gebruik non-woven gaas: Dit plakt minder aan wonden en is comfortabeler voor het kind.
 • Betadine: Dit ontsmettingsmiddel blijft goed zitten onder het verband, in tegenstelling tot bij pleisters.
 • Kies voor zelfklevend verband: Dit maakt het verbinden gemakkelijker en effectiever, vooral bij actieve kinderen.
 • Verbandtrommel voorraad: Zorg dat je altijd voldoende verbandmaterialen in huis hebt, vooral kleefverband, voor noodgevallen.

Voordelen van het gebruik van kleefverband

 1. Zelfklevend: Blijft goed zitten zonder extra pleisters.
 2. Flexibel en comfortabel: Past zich aan de vorm van de vinger aan zonder insnoeren.
 3. Gemakkelijk aan te brengen: Eenvoudig om een vinger stevig en veilig te verbinden.
 4. Duurzaam: Blijft langer zitten, zelfs bij actieve kinderen.

Veelgestelde vragen over vingerverband aanleggen

Hoe vaak moet ik het vingerverband vervangen?
Het is meestal aan te raden om het verband dagelijks te vervangen, of eerder als het nat of vuil wordt.

Wat moet ik doen als het verband te strak zit?
Maak het verband los en wikkel het opnieuw, zorg ervoor dat het niet te strak zit om de bloedsomloop niet te belemmeren.

Kan ik kleefverband ook gebruiken voor andere verwondingen?
Ja, kleefverband is veelzijdig en kan gebruikt worden voor verschillende soorten wonden op verschillende delen van het lichaam.

Conclusie

Ik hoop dat jullie het nooit nodig zullen hebben, maar kleefverband is zeker een must-have in de verbandtrommel. Het zorgt voor een stevige en veilige manier om wonden te verbinden, vooral bij actieve kleintjes. Door deze complete gids te volgen, ben je goed voorbereid op het aanleggen van een vingerverband en het verzorgen van kleine verwondingen.

Marjon

Mijn blog is mijn creatieve uitlaatklep; een plek waar ik mijn gedachten en creatieve pieken kan laten stromen. Knutselen is mijn therapie en deze blog laat me dat plezier met jou delen. Je kunt een caleidoscoop aan onderwerpen verwachten. Duik in mijn verhalen en belevenissen, ik hoop dat je er net zoveel van geniet als ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *