Een kinderhandje of -vinger verbinden

Vandaag een wat minder leuk onderwerpje, maar wel praktisch. Toen mijn oudste zoon bijna 1,5 was kreeg hij een “ongelukje” met zijn hand. We moesten met hem naar de huisartsenpost. Ze behandelden daar zijn wonden (die zaten over meerdere vingers) en daarna wilde de verpleegster hem verbinden. Maar kennelijk viel het nog niet mee om een dreumesje te verbinden. Tot drie keer aan toe ging het gewoon niet en liet het verband steeds los, of hij schudde het los. šŸ˜‰ Uiteindelijk deed ze er een latex handschoentje overheen en plakte dat rondom zijn pols af. Lekker broeierig….

Afbeelding 123

De volgende ochtend (maandagochtend) ben ik meteen heel vroeg naar de apotheek gegaan. Ik haalde voor een fortuin aan verbandmaterialen, want ik wist precies wat ik moest en wilde hebben. Zoals jullie wel weten ben ik huidtherapeut en heb ik dus ook wel kennis van verbandmiddelen en zwachtelen (veelal benen en armen bij oedemen). De dame van de apotheek vroeg of ik zeker wist dat ik zoveel rolletjes wilde kopen, want ze waren wel echt prijzig… Ja ik wilde ze echt hebben.

20150716_191505

Dit kocht ik dus. Kleefverband. Op de foto hierboven staat Elastomull haft van BSN medical, maar er zijn ook andere merken die het verkopen. Bijvoorbeeld Mollelast van Lohman en Rauscher. Het is in ieder geval zelfklevend, fixatiewindsel. Wat hier nou zo geweldig aan is, is dat het kleeft aan de laag verband die er onder zit. Het verband blijft daardoor goed op zijn plek zitten. Een pleister plakken om het verband te fixeren (vast te maken) is zelfs niet nodig.

Met dit verband kon ik mijn zoontje echt heel goed verbinden. Ik pakte alle vier zijn vingertjes goed in en liet zijn duimpje vrij, zodat hij eventueel nog wat dingetjes kon oppakken met zijn handje. Ik liet het verbandje doorlopen tot om zijn pols, zodat het niet af kan schuiven. Ik was zelfs heel trots dat het zo mooi bleef zitten. Jammer dat dat op de huisartsenpost dus niet eens lukte. Sindsdien heb ik kleefverband altijd in huis.

Ik laat nu kort zien hoe je een kindervingertje kan verbinden met een kleefverbandje. Mijn middelste had van de week in een heel scherp stuk glas gegrepen. Ik heb het goed schoongespoeld en ontsmet met een flinke klodder Betadine. Dit blijft het best zitten onder een verbandje, bij een pleistertje “lekt” dat snel door.

  1. Doe op een gaasje (ik gebruik het liefst non-woven gaas, dit plakt niet zo erg aan wonden) een beetje Betadine en doe dit op de wond.
  2. Start het kleefverband op de vinger. Ga een paar keer verticaal op en neer over de vinger. Dit zorgt ervoor dat de vingertop ook mooi ingepakt wordt.
  3. Zorg dat je laatste keer zĆ³ eindigt dat je Ć­n de rol kijkt.
  1. Ā Als je Ć­n de rol kijkt kun je gaan beginnen met horizonaal toeren te maken om de vinger.
  2. Pak de gehele vinger mooi in en werk alle hoekjes netjes weg. Trek het verband niet aan maar laat hem als het ware afrollen om de vinger. Dit om insnoeren te voorkomen.
  3. Eind je toer aan de bovenkant van de hand en ga over de handrug naar de pols toe.
  1. Doe een paar toeren om de pols heen om het verband netjes vast te maken. Het zorgt er zo voor dat het vingerverband niet makkelijk af gaat. Je zult merken dat zonder toeren om de pols het vingerverbandje snel los schiet.
  2. Als je een vingerverband aan legt zorg dan altijd dat de handpalm vrij is. Met verband Ć­n de handpalm kan je makkelijk blijven hangen achter de deurkruk bijvoorbeeld, met vervelende gevolgen van dien.
  3. En zo ziet het vinger verbandje er uit als het klaar is.

Ik hoop dat jullie het niet nodig zullen hebben, maar dit is (vind ik dus) zeker een must have in de verbandtrommel!

Een reactie op “Een kinderhandje of -vinger verbinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: