Gekleurde speelrijst maak je gewoon zelf

Zo’n twee jaar geleden ben ik begonnen met het maken van “gekleurde speelrijst”. Het is eigenlijk super simpel maar zorgt voor zo veel speelplezier!! Vooral mijn middelste zoontje (nu net 4 geworden) is behoorlijk sensorisch ingesteld. Alles waar je aan kan voelen vindt hij geweldig om mee te spelen. De gekleurde speelrijst vindt hij dus super, maar ook zand, klei etc.

Gekleurde speelrijst


Wat heb je nog om gekleurde speelrijst te maken?

Om gekleurde speelrijst te maken heb je maar een paar, simpele ingrediënten nodig.

  •  Ongekookte, witte rijst
  •  Levensmiddelen kleurstof
  • Azijn
  • Afsluitbaar bakje

Voor maar een paar centen zijn witte rijst en azijn te koop bij de supermarkt. Kleurstoffen zijn tegenwoordig ook veel makkelijker te krijgen. Of de supermarkt ze heeft weet ik eigenlijk niet, maar sommige toko’s hebben het wel. Anders een taartenwinkel (hebben we hier in de stad gelukkig), of via een internet winkel waar ze bakspullen verkopen.

Hoe maak je gekleurde speelrijst?

Doe wat rijst in een afsluitbaar bakje. Doe hierbij wat kleurstof (vaak is 1-2 druppeltjes al voldoende!) en een heel klein beetje azijn. Soms wordt alcohol gebruikt, maar omdat het voor kinderen is vind ik azijn net een fijner idee. Het azijn wordt gebruikt om de kleurstof goed te kunnen mengen met de rijst. Doe het dekseltje op het bakje en schudt een hele tijd stevig. Kijk af en toe even of de rijst al mooi egaal gekleurd is. na het schudden laat je de rijst minimaal 24 uur drogen, bijvoorbeeld op een krant of op een plat bord. Als de rijst goed gedroogd is kan er mee gespeeld worden. Het kan zijn dat de eerste speelbeurt de rijst wat afgeeft aan de handjes, maar dat is niet schadelijk. Na verloop van tijd geeft de rijst niet meer af.

Gekleurde speelrijst

Het is leuk om verschillende kleuren rijst aan te bieden. Kinderen zijn dol op (felle) kleuren. Uiteindelijk zullen alle kleuren natuurlijk wel mengen, maar dat ziet er juist heel vrolijk uit. Trechters, lepels en cupcakevormpjes zijn ideaal om te gebruiken tijdens het spelen. Hier spelen ze in principe met de rijst in een bak, maar vaak knoeien ze ook wel wat. Er belandt dus ook wel eens wat rijst in de stofzuiger. Af en toe maak ik dan een beetje nieuwe gekleurde rijst bij, zodat ze weer genoeg hebben om te spelen. Het is echt een aanrader!

Hebben jullie wel eens gekleurde speelrijst gemaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: