Eenvoudige herfst playdoh met koekkruiden

Eenvoudige herfst playdoh met koekkruiden

Onze vijfjarige zoon is helemaal weg van kleien. Al sinds hij heel klein was, hebben we er flink wat playdoh doorheen gejaagd. Eerder heb ik al eens zelf klei gemaakt; een fantastische manier om royale porties te creëren. Ditmaal wilde ik herfstklei maken, met de geur en het gevoel van het seizoen. Je kunt hiervoor diverse specerijen of essentiële oliën gebruiken, maar ik koos voor de warme geur van koekkruiden. De geurige klei stimuleert gegarandeerd de zintuigen van je kind.

Benodigdheden herfst playdoh met koekkruiden:

  • 2 kopjes tarwebloem
  • 1 kopje zout
  • 5 eetlepels koekkruiden
  • 2 eetlepels olie
  • 1 kopje warm water
  • Optioneel: voedingskleurstof

Bereiding van herfst playdoh met koekkruiden:

Meng in een kom de tarwebloem, zout en koekkruiden. Voeg de olie (en eventueel kleurstof) toe aan het warme water en meng dit goed. Giet het water met olie bij de droge ingrediënten en roer totdat het deeg begint te binden en een bal vormt. Voeg meer bloem toe als het deeg nog te plakkerig is, of water als het te droog is.

Kneed het deeg op een bebloemd werkvlak tot het een gladde en homogene massa is. Wanneer het deeg goed gekneed is, is het klaar voor gebruik. Je kunt het deeg bewaren in een afsluitbare zak in de koelkast, het blijft een paar dagen goed.

Spelen met de herfst playdoh:

Mijn zoon heeft veel plezier beleefd aan deze klei. Hij gebruikte standaard koekjesvormen en een deegroller om de klei uit te rollen. Voor de “Playdoh machines” is het iets minder geschikt.

Variatietips:

Deze klei is niet alleen snel te bereiden maar ruikt ook nog eens verrukkelijk. Met verschillende geuren en kleuren kun je het spel nóg leuker maken.

  • Experimenteer met geuren door andere specerijen of kruiden toe te voegen, zoals peper, Provençaalse kruiden of zelfs knoflook in plaats van koekkruiden.
  • Een paar druppels essentiële olie geven al een aangename geur. Probeer pepermunt, lavendel of sinaasappel voor een unieke scent.
  • Voeg wat glitter toe voor een fonkelend effect. Glitters zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en maten en geven een prachtige sprankeling aan je klei.

Heb jij al eens zelf klei gemaakt? Welke creaties zijn eruit voortgekomen? Deel je ervaring!

Marjon

Mijn blog is mijn creatieve uitlaatklep; een plek waar ik mijn gedachten en creatieve pieken kan laten stromen. Knutselen is mijn therapie en deze blog laat me dat plezier met jou delen. Je kunt een caleidoscoop aan onderwerpen verwachten. Duik in mijn verhalen en belevenissen, ik hoop dat je er net zoveel van geniet als ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *