Pietenkraag maken DIY: stap-voor-stap handleiding

Pietenkraag maken DIY: stap-voor-stap handleiding

Sinterklaas is een geweldige tijd om creatief te zijn en je eigen verkleedkleding te maken. Een paar jaar geleden maakte ik zelf een aantal Pietenpakjes, en die worden elk jaar met veel plezier gedragen. Dit jaar merkte ik dat we een kraagje te kort hadden, dus besloot ik er zelf een te maken. Een Pietenkraag maakt de outfit namelijk helemaal af, en het is gelukkig niet veel werk! Hier laat ik zien hoe je eenvoudig zelf een Pietenkraag kunt maken.

Benodigdheden pietenkraag maken

 • Broderiestof: Je kunt kiezen voor gewone lappen stof of kant-en-klaar afgewerkt broderieband. Persoonlijk vind ik broderieband mooier, vooral als het een zigzagrand heeft voor een leuk effect. Ik nam 1,5 meter.
 • Kinderelastiek: Gewoon simpel elastiek, verkrijgbaar bij winkels zoals Action en Zeeman.
 • Wit garen
 • Veiligheidsspeld
 • Kopspelden

Instructies pietenkraag maken

 1. Voorbereiding van de Stof: Was eerst alle stof voordat je begint met het naaien. Laat de stof goed drogen voordat je verder gaat.
 2. Knippen en Omzomen:
  • Beide kanten van mijn broderieband hadden een zigzagrand. Knip de zigzagrand af die niet is afgewerkt. Dit maakt het makkelijker om te omzomen.
  • Vouw de twee korte zijkanten van de band twee keer om (ongeveer een halve centimeter per keer) en zet deze vast met kopspelden. Naai de omgevouwen zijkanten vast met de naaimachine. Haal de spelden eruit als je klaar bent.
  • Doe hetzelfde voor de lange kant waarvan je de zigzagrand hebt afgeknipt. Je mag deze zoom iets breder maken, zodat je er later met een veiligheidsspeld en elastiek doorheen kunt. Zet de zoom vast met kopspelden en naai dicht op de rand, zodat er een tunneltje ontstaat.
 3. Elastiek Inrijgen:
  • Bevestig een veiligheidsspeld aan het elastiek en sluit de speld. Trek het elastiek door het tunneltje aan de lange kant van de stof.
  • Als het elastiek helemaal door het tunneltje is, kun je de stof rimpelen door deze bijeen te schuiven.
 4. Afwerking:
  • Meet de halsomtrek van je kind en knoop het elastiek op de juiste maat. Knip het overtollige elastiek af, maar laat een beetje ruimte over bij het knoopje om losschieten te voorkomen.
  • Schuif de stof over het knoopje om het te verbergen.

En klaar is je Pietenkraag! Mijn zoon was er ontzettend blij mee en droeg hem met trots tijdens de intocht. Hij voelde zich een echte Piet!

Veel succes met het maken van je eigen Pietenkraag!

Marjon

Mijn blog is mijn creatieve uitlaatklep; een plek waar ik mijn gedachten en creatieve pieken kan laten stromen. Knutselen is mijn therapie en deze blog laat me dat plezier met jou delen. Je kunt een caleidoscoop aan onderwerpen verwachten. Duik in mijn verhalen en belevenissen, ik hoop dat je er net zoveel van geniet als ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *