Zelf boter maken

Zelf boter maken

Het maken van je eigen boter is niet alleen een leuke activiteit, maar het resultaat is ook nog eens heerlijk! Met slechts een paar ingrediënten en wat geduld kun je je eigen verse roomboter maken die rijker van smaak is dan wat je in de supermarkt vindt. In deze blogpost geef ik je een stap-voor-stap gids om zelf boter te maken. Dit recept is perfect voor moeders die graag iets speciaals willen creëren voor hun gezin.

Wat is het verschil tussen roomboter, boter en margarine?

Roomboter vs. Boter

Het wordt vaak aan me gevraagd: wat is het verschil tussen boter en roomboter? Het antwoord is eenvoudig: boter en roomboter zijn hetzelfde. Boter wordt gemaakt door het karnen van room die afkomstig is van melk.

Grasboter

Binnen de roomboters heb je verschillende soorten. Grasboter bijvoorbeeld, is een type roomboter gemaakt van de melk van koeien die vers gras uit de weide eten. Deze boter is meestal iets zachter door de samenstelling van de melk.

Margarine

Is margarine boter? Nee, margarine is geen echte boter. Hoewel je margarine als vervanger van boter kunt gebruiken, is het geen roomboter.

Zelf boter Maken: het recept

Zoals hierboven vermeld, is de eerste stap van het zelf maken van boter normaal gesproken het ontromen van melk. In dit recept gebruiken we room in plaats van melk, zodat je deze eerste stap kunt overslaan. Hier is hoe je het doet:

Benodigdheden

  • 500 ml slagroom (bij voorkeur van een zuivelboerderij)
  • Zout naar smaak (optioneel)
  • Mixer of keukenmachine
  • Fijne zeef of kaasdoek
  • Kom en spatel

Stappenplan zelf boter maken

Stap 1: breng een liter volle slagroom op kamertemperatuur

Koop een liter lekkere volle slagroom (het liefst bij een boer). Voeg wat zout toe. In principe kun je dit al als basis gebruiken. Wil je het helemaal profi doen, dan moet je een yoghurtcultuur (of enkel wat yoghurt toevoegen) en het mengsel minimaal 24 uur laten aanzuren (aandikken) op kamertemperatuur. Voordat je verder gaat naar stap 2 moet je de room terugkoelen naar 15 graden. Maar de snelle methode kan dus ook.

Stap 2: klop de slagroom op

Giet de room in een schone pot. Mix, schud of klop totdat je een ons weegt. Eerst krijg je geklopte slagroom. De massa is gereed als het er geschift uitziet. Enerzijds heb je een klonterige massa (de boter) anderzijds vocht. Het vocht is karnemelk, maar zoals je die nog nooit eerder geproefd hebt. Echt, proef maar.

Stap 3: Afscheiding

Wanneer de room volledig is gescheiden, zie je klonten boter en een melkachtige vloeistof. Dit is karnemelk. Giet de inhoud van de kom door een fijne zeef of kaasdoek om de boter van de karnemelk te scheiden. Bewaar de karnemelk voor andere recepten, zoals pannenkoeken of smoothies.

Stap 4: Kneten en Wassen

Nu gaan we de boter als het ware wassen. Dit doe je om de houdbaarheid te verlengen. Doe de boter in een kom met 80 gr ijswater en spatel/kneed hem net zolang totdat het vocht helder is. In het begin zal het water troebel zijn. Giet het troebele water weg en herhaal de stap. Je gaat net zo lang door totdat het vocht helder is.

Stap 5: Zout Toevoegen (Optioneel)

Als je gezouten boter wilt maken, voeg dan naar smaak zeezout toe en kneed het goed door de boter.

Stap 6: Vormgeven

Maak een bal of rol van de boter en wikkel het in bakpapier of bewaar het in een afgesloten container.

Stap 7: Koelen

Plaats de boter in de koelkast om stevig te worden. Je zelfgemaakte boter is nu klaar voor gebruik!

Geniet van je zelfgemaakte boter

Er gaat niets boven de smaak van vers gemaakte roomboter. Gebruik het op versgebakken brood, in gerechten of gewoon als luxe toevoeging aan je dagelijkse maaltijden. En voor de avontuurlijke moeders, probeer verschillende kruiden of specerijen toe te voegen om je boter nog specialer te maken!

Met deze eenvoudige stappen kun je moeiteloos je eigen roomboter maken en je gezin iets bijzonders voorschotelen. Veel plezier met experimenteren en genieten van je zelfgemaakte lekkernijen!

Marjon

Mijn blog is mijn creatieve uitlaatklep; een plek waar ik mijn gedachten en creatieve pieken kan laten stromen. Knutselen is mijn therapie en deze blog laat me dat plezier met jou delen. Je kunt een caleidoscoop aan onderwerpen verwachten. Duik in mijn verhalen en belevenissen, ik hoop dat je er net zoveel van geniet als ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *