Zelf boter maken; zo kan je boter karnen!

zelf boter maken, boter karnen

Een paar jaar geleden hadden wij in de vakantie een heel leuk project over kaas! We zijn toen ook bezig geweest met het maken van roomboter. Dat was hartstikke leuk om te doen en ook nog eens heel makkelijk. Ik wilde daar altijd nog eens wat over schrijven, dus van de week gingen wij zelf boter maken!

Zelf boter maken; Wat heb je nodig?

Zelf boter karnen kan met rauwe melk, maar het kan ook met slagroom. Omdat slagroom makkelijker verkrijgbaar is, maken wij het met slagroom. We gebruikten hiervoor:

  • Twee potjes (ongezoete) slagroom van De Zaanse Hoeve van 250ml.

Boter karnen; hoe doe je dat?

Giet de twee potjes slagroom in een beslagkom. Gebruik een mixer om de slagroom op te kloppen. Het is namelijk best wel arbeidsintensief om door te kloppen tot roomboter.

Je blijft door kloppen. Op een gegeven moment merk je dat de slagroom gaat schiften. Je blijft nog steeds doorkloppen. Wat in feite gebeurt is dat de vetdeeltjes in de slagroom gaan samenklonten en gaan scheiden van de vloeistof.

Als het vet goed aan elkaar klont, kan je stoppen met mixen. Nu heb je een kaasdoek nodig. Je schept de gehele inhoud van je kom over in je kaasdoek.

Je merkt dat de vloeistof meteen door het doek wegloopt.

Voorzichtig kan je nog proberen om wat vocht weg te knijpen uit je doek. Niet te hard knijpen, want dan knijp je je roomboter door het doek heen.

Karnemelk

In je opvangbak blijft nog een vloeistof over. Weet je wat dit is? Dit is dus karnemelk! Je kan dit zo opdrinken!

Boter wassen

Je roomboter is bijna klaar! Wel moet je nog even een kleine handeling doen, de boter moet namelijk eerst gewassen worden! Roomboter is in principe goed te bewaren, maar in je roomboter wat je nu hebt verkregen, zitten nog restjes karnemelk.

Deze restjes karnemelk zal je er uit moeten wassen om te boter langer te kunnen bewaren. Dit doe je gewoon door je boter in het water te gooien en even goed uit te spoelen.

Opnieuw doe je je boter in de (omgespoelde) kaasdoek en je knijpt het water eruit. Wat je overhoudt is mooie, schone roomboter! Helemaal zelfgemaakt!

zelf boter maken, boter karnen

Als je van gezouten boter houdt, kan je er nu zout door heen doen. Ook kan je er een heerlijke kruidenboter van maken. Maar je kan hem natuurlijk ook onbewerkt gebruiken, lekker voor op brood!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: