Lampion maken van een ballon voor Sint Maarten

Vandaag is het 11 november, en dat betekent dus Sint Maarten! Ik weet dat het niet overal in Nederland gevierd wordt, maar hier in het Noorden wel. Ook heeft iedere streek en/of school zo de eigen tradities. Hier in de omgeving maken de kinderen zelf hun lampion. Veelal knutselen die op school of op de opvang. Omdat F niet op school of op de opvang zit, maakte ik er thuis zelf een met hem. Best moeilijk om iets te kiezen, want er is zoveel leuks te vinden. Ik besloot om het redelijk simpel (en goedkoop) te houden en ik maakte een lampion die ik zelf al eens eerder maakte op de basisschool.

Lampion maken van een ballon

lampion maken

De basis is gemaakt van papiermache om een ballon heen. Papiermache maak je van kranten met behanglijm. Ik knipte een krant in kleine stukjes en maakte een klein beetje behangplak aan. Dit laat je eerst een half uurtje intrekken. Daarna kan je het verwerken.

lampion maken

De kleine stukjes krant besmeer je met lijm en plak je op de ballon. Je gaat door totdat je de hele ballon hebt bedekt. Daarna doe je in ieder geval nog een tweede laag er overheen en misschien zelfs een derde. Hoe meer lagen, hoe steviger je basis wordt. Daarna laat je dit goed drogen. Ik zelf had ietsje haast, maar als je ruim van te voren begint kan de ballon ook goed drogen.F vond het trouwens superleuk om lekker met de behangplaksel te knoeien, zowaar hielp hij ook mee met stukjes krant op de ballon te plakken. šŸ˜‰

Lampion schilderen

Als het geheel droog is prik je de ballon lek. De ballon zal zich vervolgens helemaal lostrekken van het papier mache. Het restje ballon gooi je weg.

lampion maken

Daarna knipte ik de bovenkant wat ruimer uit (daar waar het lampje in gaat) en tekende ik wat rondjes op het papier mache. De rondjes tekende ik met behulp van een rolletje plakband. Met een merkstift trok ik het rolletje plakband om. Heel voorzichtig knipte ik de rondjes uit. Met een nagelschaartje of een scherp mesje kan je een beginnetje in het rondje maken, waarna je verder kan gaan knippen. Vervolgens kan er begonnen worden met het schilderen van de ballon. Ook dit kan F zelf. Hij vindt schilderen erg leuk. Hij schildert ook erg graag op zichzelf, dus meestal doen we dit soort verfklusjes zonder kleding. Dan kan hij als hij klaar is meteen in bad.

lampion maken

Als de lampion droog is kan je verder met het vliegerpapier. Knip wat vierkantjes uit het vliegerpapier, die net een stuk groter zijn dan de uitgeknipte rondjes. Lijm de randjes van het vliegerpapier in en plak deze aan de binnenkant van de lampion. Tot slot maak je aan de bovenkant nog twee gaatjes in het kranten papier. Hier maak je bijvoorbeeld met een stukje elektriciteitskabel (of gewoon een stukje touw) een hendeltje. Hier kan je dan het lampionstokje aan vast maken.

En in het donker ziet het er zo uit! Mooi he?

Gaan jullie kinderen vanavond ook Sint Maarten lopen? Voor degenen die gaan: Veel plezier!

2 Reacties over “Lampion maken van een ballon voor Sint Maarten

  1. Pingback: Wat vieren we eigenlijk met Sint-Maarten? - Lotus Writings

  2. Pingback: Wat vieren we eigenlijk met Sint-Maarten? - De Mamagids

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: