Tips voor een kindvriendelijke tuin

moestuin plantenbakken

Het is inmiddels al februari en de voorbereidingen voor de (moes)tuin zijn dus alweer in volle gang. We hebben nu ook echt een tuintje waar we echt groente en fruit kunnen gaan verbouwen. Ook hebben we de eerste plantenbakken met bloembollen al neer gezet. We maken er serieus werk van!

Zaden uitzoeken

Ik vind het leuk als de kinderen helpen in de tuin. Zo leren ze meteen een hoop. Hoe ze groentes kunnen kweken en hoe het smaakt bijvoorbeeld. Uit de moestuin is toch echt anders dan uit de winkel. Mijn kinderen zijn over het algemeen makkelijke eters. Bij het uitzoeken van de zaden hou ik daar ook rekening mee. Er zit altijd wat bij wat voor de kinderen leuk is om te kweken, en wat niet zo lang duurt. Radijsjes en Parijse worteltjes zijn bijvoorbeeld redelijk snel klaar.

Eetbaar

Regel was hier altijd dat alles in de tuin eetbaar moet zijn. Of in ieder geval dus niet giftig voor kinderen, als ze er wat van binnen krijgen. Buxus en rododendron zijn bijvoorbeeld giftig voor kinderen dus die hebben wij niet in onze tuin. Nu worden onze kinderen wel wat groter en stoppen ze niets meer in hun mond, dus kunnen we wat meer planten nemen.

Speelgoed

Tussen het tuinieren door moet er natuurlijk ook even gespeeld worden! Er is veel leuk buitenspeelgoed te verkrijgen. We hebben nu een glijbaantje staan en we hebben een trampoline (Maar die is even uit elkaar in verband met verbouwing..). Maar stepjes doen het ook altijd goed.

Plantenbakken

Ik vind het tof om wat plantenbakken neer te zetten op het terras. Leuk met bijvoorbeeld wat bloembollen bijvoorbeeld: tulpen, narcissen of blauwe druifjes. Maar ook word ik altijd blij van wat bakken met viooltjes. Heerlijk zomers! Hoewel, in de winter zet ik ook altijd wat winterviolen neer. Wat ook leuk is, is om je plantenbakken te vullen met aardbeienplantjes. En dan kan je de hele zomer lekker verse aardbeitjes snoepen. Aardbeienplanten laten zichzelf ook heel goed stekken. Een cortenstaal plantenbak is dan echt een parel. Je kunt er trouwens ook mooie moestuinbakken van maken.

Heb jij al plannen voor de komende lente en zomer?

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: