Een mamablog over het leven met mijn vier jongens
Vind jij het ook leuk om zaden op te kweken te mooie planten? Hoe kom jij aan je zaden? Je kan zaad natuurlijk gewoon in de winkel kopen, maar er zijn nog veel meer opties om zaad bij elkaar te verzamelen. Vandaag vertel ik zes manieren hoe je aan zaden kunt komen voor de (moes)tuin.
Zelf je zaad oogsten is een hele goedkope manier. Soms moet je even goed nagaan hoe je precies aan het zaad kan komen. Zaadjes zitten op de plek waar eerst de bloem heeft gezeten. Bij bieslook kan je de paarse bloemen heel makkelijk laten drogen. Je tikt de zaadjes er dan heel makkelijk uit. Uit een pompoen of meloen kan je de zaden uit het midden van de vrucht halen. Boontjes laat je hangen en de zaden die er in zitten zullen dan groot en hard worden.
Soms heb je nog wat zaad over van het vorige jaar. Dit kan je ook nog prima gebruiken.
Je kan zaden met andere mensen ruilen. Misschien heb je buren (eventueel op de moestuin) die met je willen ruilen. Ook op internet zijn er diverse sites die zaden aanbieden en vragen om te ruilen. Ook zijn er zadenbeurzen waar je zaden kunt ruilen.
Heel voor de hand liggend is gewoon zaad wat je graag wilt hebben kopen in het tuincentrum. Online kan je ook zaden bestellen. Er is ontzettend veel keuze en vaak is er per soort groente en fruit ook nog een flinke diversiteit in rassen. Kopen is niet de goedkoopste manier, maar als het via de gratis manieren niet lukt is het altijd een goede oplossing.
Zaden kan je ook verkrijgen uit groenten of fruit die je hebt gekocht. Paprika, tomaat en meloen werken bijvoorbeeld erg goed. De zaden uit appel en peer kan je niet goed gebruiken. Er komt dan wel een boompje uit, maar daar schijnen dan geen vruchten aan te komen omdat deze geënt moeten worden.
De afgelopen jaren zijn er diverse supermarkten (waaronder Dekamarkt en Albert Heijn) die acties hebben gedaan met zaden. Hierbij kan je heel makkelijk een grote hoeveelheid en diversiteit aan zaden sparen. Albert Heijn heeft bijvoorbeeld al 20 verschillende soorten per jaar.
Waar haal jij je zaadjes voor de (moes)tuin vandaan?
Vergeet je niet het zaad uit een paprika, die wordt normaal gesproken weg gegooid. Ik haal het zaad uit de paprika en leg ze te drogen op een stuk keukenpapier. Aangezien je vaak meerdere kleuren paprika’s heb leg ik elke kleur op een aparte vel. Na het drogen gaan ze per kleur in een aparte enveloppe waar ik dan bv paprika rood of paprika geel op schrijf enz. Ook kun je in de winterperiode al tomaten en komkommerplantjes voor kweken. Dit kun je bv. doen door als je komkommer of tomaten in de winkel hebt gekocht een schrijfje tomaat of komkommer in een bakje met aarde leggen en daarover heen weer een laagje aarde en in de vensterbank zetten. Je besproeit de aarde en na ongeveer een week begin je al jonge plantjes boven de aarde te zien. Dus mocht je een keer restje komkommer of beurzen tomaten hebben die je niet meer eet NIET weggooien maar hergebruiken om plantjes voor te trekken. Dit kan trouwens ook met schijfjes courgette. Mocht je een keer aardappels hebben die niet erg lekker eruit zien of al uitlopers hebben in je aardappelbak gooi ze niet weg maar plant ze in een grote pot en na verloop van tijd krijg je je eigen aardappel plant met nieuwe aardappelen. Eén hergebruikte aardappel levert 1 tot 1,5 kilo nieuwe aardappels op. Aardappels, groente en fruit worden alleen maar duurder dus wees creatief met voeding en gooi niet zomaar alles klakkeloos in de gft bak mocht het beurs of niet lekker eruit zien. Heb hier thuis achter de siertuin een moestuin van 900mw waar ik een groot deel van het jaar 5 monden van voed. Zo eten wij op een goedkope manier biologisch onze Aardappels, groente en fruit. Veel maak ik in voor de wintermaanden , maak ze op jam, appelmoes, rabarbercompote en ga zo maar door. Elk jaar leer ik ook weer bij en door de verkoop van jonge aardbeienplanten dit jaar eten wij dit jaar uit de moestuin 100% gratis want heb met de verkoop van de plantjes mijn gekochte zaden en potaardappel terug verdient.