Kerstboom opzetten: zelf een kerstboom kruis maken

Het heeft hier even geduurd voordat Sint helemaal het huis uit was. Op 5 december (we hadden het de 3e al gevierd) had ik de meeste versiering wel al weg gehaald, maar er lagen ook nog films, de pietenpakjes waren nog in de was etc. Het was nog niet allemaal op zolder en uit het zicht. Bovendien vind ik het ook altijd fijn om tussen Sinterklaas en het zetten van de kerstboom een paar dagen ‘niets’ te hebben. Even helemaal rust in huis. Met de komst van de kerstversiering staat weer alles zo vol. Het opzetten van de kerstboom zelf is altijd nog wel een karwei… vandaag laat ik je zien hoe je zelf een kerstboom kruis kunt maken.

Kerstboom opzetten: zelf een kerstboom kruis maken

Gezaagde spar

Afgelopen weekend ben ik met de jongens op hun kamers aan het opruimen geweest. Ook daar alles weer netjes maken en soppen. Zo fijn. En zo konden we afgelopen maandag de kerstboom gaan opzetten. Ik kocht een kerstboom bij het tuincentrum toen de oudste twee op school zaten. Omdat ik hen had beloofd dat ze uit school mochten gaan versieren, moest ik hem toch ook zelf opzetten. Mijn man was namelijk gewoon aan het werk. De kerstboomstandaard hebben we jaren geleden de deur al uit gedaan. We kochten eigenlijk altijd een boom met kluit, dus die standaard was overbodig geworden. Maar dit jaar kocht ik dus een gezaagde spar. Ja, en dan mis je die standaard toch wel…

Kerstboom kruis

Ik wilde eigenlijk geen standaard gaan aanschaffen en daarom ging ik dus op zoek naar een andere oplossing. Dit jaar gaat onze boom dus op een kerstboom kruis! Maar hoe maak je deze nou eigenlijk?

Latjes zagen

Je hebt vast nog wel ergens een latje in de schuur liggen. Je hebt niet heel veel nodig, 1,20m is genoeg. Zaag twee stukken van 50 centimeter en twee stukken van 10 centimeter. Nu is onze boom niet zo heel groot, maar mocht je een grotere boom hebben, dan kan je de twee lange stukken natuurlijk iets verlengen, zodat de boom niet gaat kantelen.

Kruis maken

Vervolgens zet je de twee grote latten dwars op elkaar en dit zet je vast. Je kan het schroeven, maar zelf deed ik het met een paar spijkertjes. Voor de zekerheid heb ik het aan twee kanten vast gezet.

Pootjes tegen wiebelen

De twee korte stukjes zet je aan de uiteinden onder de bovenste lat vast. Ook deze stukjes spijkerde ik vast. Deze stukjes voorkomen dat de boom op het kerstboom kruis gaat wiebelen.

Kerstboom opzetten: zelf een kerstboom kruis maken

Stam rechtmaken

Kijk of de stam van de kerstboom recht is. Zaag eventueel nog een stukje af. Dompel de stam nog eventjes in het water zodat hij nog wat water kan opzuigen.

Kruis vastzetten

Pak twee hele grote spijkers, timmer de spijkers alvast in het kruis, dat scheelt een hoop gedoe om hem op de boom te krijgen. Zorg dat een klein puntje van de spijker al wat uitsteekt, dat voorkomt dat het kerstboom kruis gaat schuiven op de stam. Zet het kerstboom kruis tegen de stam aan en timmer hem vervolgens vast.

Kerstboom opzetten: zelf een kerstboom kruis maken

Staat hij recht?

Zet de boom op zijn plek en kijk of hij recht staat.Ā  Hij stond hier direct perfect gelukkig. Zo, dat heeft deze mama toch maar weer mooi geflikt! Daar hebben we papa niet voor nodig hoor! šŸ˜‰

20161212_235600 De kinderen waren dolblij dat ze ’s middags mochten gaan versieren.Wat is dat toch altijd leuk! Er moet alleen nog even een kleedje over het kerstboom kruis heen, dat staat net even wat mooier.

Hebben jullie de boom al staan?

One Comment on “Kerstboom opzetten: zelf een kerstboom kruis maken

  1. Hier in huis meer interesse voor kerstbomen dan voor de sint. Maar ik wacht wel altijd tot sint het land heeft verlaten. toen hebben we de boom uit de schuur gehaald en in elkaar gezet. Een neppe natuurlijk, maar hij staat nu ook al voor het 15e jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: