Petroleumstel

Toen ik op zoek was naar tips om te besparen kwam ik het ouderwetse petroleumstel (of oliestel) tegen. Ik hou van ouderwetse en degelijke spullen dus dit leek me ook wel wat. Ik maak regelmatig gerechten die echt lang op moeten staan, zoals bijvoorbeeld een linzencurry, stoofpeertjes of zelfgemaakte soep. Na een hele tijd speuren op internet en op marktplaats wilde ik er toch wel graag een. Maar op marktplaats stond er helaas niks in de buurt. Bij de kringloop hier, stonden twee driepitters, maar helaas stuk en zonder rekje. Ze vroegen er zelfs nog 12,50 per stuk voor!!!

Toen ik een week later nog eens ging kijken stond deze mooie eenpitter van Beccon Doetinchem er! Mèt lont (het knopje draaide ook nog) en rekje. En dat voor maar 7,50. Ik was helemaal blij en nam hem mee.
Ik ging nog even langs de supermarkt en kocht nog een fles lampolie. Ik had namelijk gelezen dat je petroleumstelletjes ook op lampolie kan laten branden. Eenmaal weer thuis moest ik ook snel weer weg, met zoon naar zwemles, dus ik kon hem niet testen. Toen we weer thuis waren vroeg ik aan man of het oliestelletje werkte. Ik ken hem inmiddels een beetje, dat test hij dan meteen hahaha. Hij werkt prima.

Ondertussen heb ik het petroleumstel al regelmatig gebruikt. Wat werkt het fijn! Wij koken thuis nu namelijk op gas en ik vind het echt niet fijn koken (ik ben keramisch gewend). Onze pitten gaan op z’n zachts nog best hard, ook het hele kleine pitje, dus soms zet het eten nog wel aan aan de bodem. Maar met dit petroleumstel heb ik daar dus echt geen last van. Eerlijk is eerlijk, mijn linzencurry smaakt véél lekkerder als het op het petroleumstel gemaakt is. Slowcooking heeft toch zijn voordelen.

Met mijn eenpitter een grote pan soep aan de kook brengen duurt best wel lang. Als je de tijd hebt is dat natuurlijk niet zo erg. Wat je anders kan doen is de pan eerst aan de kook brengen op het fornuis en dan op het petroleumstel zetten. Het past in ieder geval heel goed in onze ouderwetse keuken! 😉

10 Comments on “Petroleumstel

  1. Hoi,
    Misschien nog een handige tip: Ik kook ook op gas (ben er heel tevreden over). Als er iets heel zacht op moet staan gebruik ik een vlamverdeler. Dit is een zwart gietijzeren plaatje wat er voor zorgt dat je eten niet aanbrand omdat de vlam nu niet direct onder de pan staat. Te koop bij een huishoudzaak.

    • Oh dank je voor de tip, zal er eens naar kijken. Haha ik en gas gaan gewoon niet samen denk ik, ik brand echt regelmatig mijn handen aan de grepen. Whahaha. Of een ijzeren lepel in de pan laten staan….. De blaren erop (dat werd met keramisch niet zo heet…)

  2. Ik heb inderdaad een vlamverdeler, die gebruik ik onder de tajine. Mn schoonmoeder heeft meerdere petroleumstelletjes, zij zei dat ze er niet mee bespaarde. Maar ik weet niet welke vloeistof ze gebruikt. Vind ze wel heel mooi en nostalgisch 🙂

    • Oooh een tajine, dat lijkt me ook leuk! Gebruik je het vaak? En wat maak je er allemaal in?

      Haha nostalgisch is het inderdaad en het heeft ook gewoon echt wat. Past heel goed in onze nostalgische keuken hahahaha (Zie je die blauwe tegeltjes aan de muur?? 😉 ).

      Ik weet wel dat lampolie weer veel goedkoper is dan petroleum.
      En eigenlijk vind ik zo’n dingetje stiekem ook gewoon erg leuk! 😉

  3. Toen wij pas in onze nieuwe woning woonde hadden we nog geen gasplaat om op te koken, of een oven om te gebruiken. De enige optie voor ons om toch een maaltijd te maken dat niet heel erg ongezond was, was een petroleumstel. Heerlijk, en lekker ouderwets en past prima in ons straatje dus. Het werkt ook nog steeds prima overigens.

    • Haha ik vind het inderdaad ook echt wat voor jullie! Moet ook vaak aan je denken met dat soort dingen 🙂 Gebruik je hem nog?

  4. Ik heb nu ook peteroliestel met lampen olie net draadjes vlees gedaan doet mij denken aan mijn oma en ruikt ook lekker als je in de keuken komt
    Ga hem zeker heel vaak gebruiken
    Had gekocht op de markt in Rotterdam voor maar 5 euro ben er zeer blij mee

  5. Hoeveel olie gaat er in de tank en hoeveel uur brandt de petroleumstel op een liter?

  6. Alpaca cookstove is de moderne versie van de ouderwetse petroleumkookstel. Brandt +/- 16 uur op een volle tank van 3,5 liter

  7. hoi emy, ik kook al jaren op een petroleumstel en met veel plezier. maar mijn verhuurder doet er alles aan om dit te tegen gaan.zou graag een lijst willen maken van mensen die ook een petroleumstel gebruiken.ik heb ondertussen een pagina aangemaakt op fb onder de naam ik gebruik een petroleumstel. geef dit aub door aan gebruikers van een petroleumstel.
    alvast bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: